Završna konferencija projekta FRAMNAT

četvrtak24. svibnja, na Filozofskom fakultetu (F-801) će se u popodnevnim satima održati završna konferencija u sklopu višegodišnjeg istraživačkog projekta FRAMNAT. Riječ je o četverogodišnjem projektu financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost, koji je uključivao dinamični tim mladih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, sa zajedničkim ciljem razvoja inovativnih metodologija za istraživanje kulture sjećanja.

U sklopu projekta analizirane su razne strategije uokviravanja nacije i kolektivnih identiteta, proučavanjem komemorativnih praksi nastalih nakon ratova u 20. stoljeću na prostoru Hrvatske. Iako je fokus bio na govorima političke elite, istraživao se i govor političke oporbe, ali i drugih relevantnih društvenih faktora (religijske organizacije, antifašističke organizacije, veteranske organizacije i dr.) koji podupiru ili diskreditiraju službene narative. Predmet istraživanja bilo je sedam komemoracija povezanih sa ratovima u 20. stoljeću: Jasenovac, Bleiburg, Brezovica, Jazovka, Srb, Knin i Vukovar. Na završnoj konferenciji predstavit će se završni rezultati i iskustva, ali i budućnost istraživanja ovih i sličnih tema.

Ovom prilikom bit će predstavljena projektna knjižica sa opisima i fotografijama, a najavit će se i međunarodni zbornik koji uskoro izlazi na tržište. Konferencija započinje u 13 sati uvodnim predavanjem o prošlosti kao alatu političkih elita, od 14 sati će članovi istraživačkog tima govoriti općenito o projektu, terenskom radu, metodologiji i ulozi povjesničara, kulturologa i filozofa u projektu. Konačno, od 16 sati će izlagači raspravljati o raznim temama povezanima sa kulturom sjećanja, poput sporta, nacije, religije, pravde i sl.

Na konferenciji će tako izlagati Vjeran Pavlaković, Benedikt Perak i Renato Stanković sa Filozofskog fakulteta u Rijeci, suradnici Tamara Banjeglav, Ana Ljubojević i Dario Brentin, te posebna gošća Olga Manojlović Pintar.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i saznaju nešto više o ovom uspješnom projektu i znanstvenoj analizi uvijek aktualne kulture sjećanja u Hrvatskoj.