Cultural studiesKulturalni studiji naziv su za široko područje izučavanja raznovrsnih kulturalnih fenomena, od kulturne politike i tradicionalnih kulturalnih institucija do komunikacije, mode, medija i popularne kulture, subkulture i kontrakulture, od opere do nogometnog navijanja.

Kulturalni studiji promišljaju ulogu kulture u izgradnji društvu i za razliku od mnogih akademskih disciplina uvažavaju manjinske, obespravljene, druge i drugačije pojedince i zajednice. Sam pojam «kulture» opire se uskom definiranju, pa su i kulturalni studiji široko, raznovrsno, interdisciplinarno i zanimljivo područje istraživanja i studiranja.

Sam naziv «kulturalni studiji» zaživio je 1964. u Velikoj Britaniji. Danas se kulturalni studiji izučavaju i studiraju na desecima svjetskih sveučilišta i predstavljaju jedno od najdinamičnijih i najizazovnijih područja unutar društveno-humanističkih znanosti.

Kulturalni studiji se danas podučavaju na uglednim svjetskim sveučilištima i predstavlja motor interdisciplinarnosti i kritičkog duha akademije, nezaobilazan u procesima preobrazbe akademskog establišmenta. Odsjek za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci pokrenut je kao jednopredmetni studijski program 2004. godine, čime je postao prvi studij takve vrste u Hrvatskoj. Prostor razlikovanja od drugih jasno omeđenih akademskih disciplina nalazi se u njegovoj sposobnosti prelaženja spomenutih granica kritičkim i često antidisciplinarnim načinom sa svrhom angažiranog djelovanja u širokom polju kulture. Riječki kulturalni studiji svojevrstan su teorijski amalgam izveden iz specifičnih znanja i uvida antropologije, filmskih i medijskih studija, kulturalne povijesti, antropološke lingvistike, kognitivne i kulturalne lingvistike, teorije komunikacije, sociologije i teorije književnosti, koje studenti usvajaju na preddiplomskoj razini studija,

Kontakt podatci

Pročelnica: doc. dr. sc. Diana Grgurić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tajnica Odsjeka: Odri Bradaschia, Telefon:  051/265-692, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web stranica Odsjeka za kulturalne studije: http://cultstud.ffri.hr/