Iskustva studentica Kulturologije s Erasmus+ programom

Pratili smo hrvatski tim na Erasmus+ projekt u Rumunjsku

Sudionici iz 5 različitih država

Rijeka – Brojni hrvatski studenti u potrazi za novim iskustvima odlučili su iskoristiti program Erasmus+. Svoje dojmove s projekta s nama su podijelili studenti riječkog sveučilišta koji su bili članovi hrvatskog tima koji se nedavno vratio s Erasmus+ projekta „ProCv+“. Projekt se održao u Poiani Negrii, malom selu na sjeveru Rumunjske u visokim Karpatima. Na jedanaest dana okupilo se 50 mladih iz pet različitih europskih zemalja – Rumunjske, Španjolske, Italije, Grčke i Hrvatske. Aktivnosti su bile raznolike – od team buildinga, planinarenja, do bavljenja različitim problemima poput društvene isključenosti, nezaposlenosti i siromaštva.

„Postoje različiti tipovi Erasmus+ programa. Imamo razmjene mladih, trening seminare, prakse na volonterskoj bazi i slično. Obično su razmjene mladih lakši programi, dok na treninzima od sudionika očekuju snažniji angažman.“, opisuje nam Ana-Marija, studentica kulturologije, „Recimo moj put je bio malo neobičan jer sam prvo sudjelovala na treningu koji se održavao u mjestašcu u središnjoj Engleskoj, a onda sam sada sudjelovala na prvoj razmjeni u Rumunjskoj, dok je najčešće proces obrnuti.“

O vrijednosti projekta govorio nam je lider hrvatskog tima Vedran, student akademije: „Jako se puno nauči na projektima iako se radi o neformalnoj edukaciji. Bio sam na brojnim projektima i iskustvo koje se dobije je nezamjenjivo. Mladi dobiju priliku susresti se s drugim kulturama, dobiti drugačija razmišljanja o istim problemima, vidjeti krajeve svijeta koje možda nikada ne bi da im Europska Unija nije omogućila besplatno putovati. Recimo, sada su nas u Rumunjskoj vodili na planinarenje u lokalne planine. Neopisivo iskustvo.“

Mladi se na projektima uče raditi u timu te se potiče učenje o različitim kulturama, ali i prenošenje znanja o vlastitoj kulturi sudionicima iz drugih zemalja. Organiziraju se interkulturalne večeri na kojima se svaka država predstavi ostalim sudionicama. „Predstavljaju se plesovi, hrana, pića pojedinih zemalja, a sudionike se i uči nacionalnim jezicima, crticama iz povijesti i slično. Ne samo da sam puno naučila o drugim kulturama, već sam puno naučila i o vlastitoj kulturi jer smo svi iz u timu bili iz različitih dijelova Hrvatske“ ističe još jedna studentica kulturologije Martina.

Iako su timovi podijeljeni po nacijama intenzivno se potiče rad u mješovitim grupama, kako bi svatko od sudionika mogao dobiti djelić različitog kulturalnog iskustva i istovremeno ponuditi iskustvo svoje kulture.

„Kada smo primjerice govorili o društvenim problemima poput nezaposlenosti ili siromaštva došli smo do istih problema u svim državama. Svi se bore s korupcijom, neadekvatnim vladama i sličnim.“ zaključuje Ana-Marija.

Erasmus+ program pokrenut je od strane Europske Unije, a obuhvaća područje obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje 2014. – 2020.

Obrazovanje i mladi ključni su za promicanje zajedničkih europskih vrijednosti, poticanje socijalne integracije, unaprjeđivanje međukulturnog razumijevanja i osjećaja pripadnosti zajednici te sprečavanja nasilne radikalizacije

Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Veoma mi je drago što ćemo u 2017. imati 2,5 milijardi eura za aktivnosti kojima se obraćamo širokome krugu ljudi različitih interesa, profila i socijalnog statusa. Erasmus+, koji dogodine slavi 30. godišnjicu, u punom je zamahu te ljudima i projektima nudi više prilika nego ikad dosad.

Proračun je ovoga sedmogodišnjeg programa 14,7 milijardi eura , a sredstva na raspolaganju za projekt Erasmus+ u 2017. godini narasla su za gotovo 300 milijuna eura u odnosu na 2016. što je ujedno najveći skok od prve godine programa.

Sudionici su zaključili kako bi odlazak na projekte preporučili svakoj mladoj osobi jer će prije svega na projektu bolje upoznati sebe, a dobit će i vrijedan materijal za životopis.