Događanja

Mapiranje kulture sjećanja i tranzicijske pravde uz pomoć digitalnih metoda: tekst, slika i geoprostor Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci, 8-9 Ožujak 2017.

Dvodnevna radionica ima za cilj povezati profesore i studente u predstavljanju alata i resursa za jezičnu i multimodalnu geo analizu podataka projekta FramNat. Cilj je potaknuti raspravu o pitanjima postkonfliktne odgovornosti te društvenog suočavanja s prošlošću uz pomoć suvremenih društveno-humanističkih teorija kulture sjećanja, empirijskih podataka i inovativnih metoda digitalne humanistike. Predavači na radionici su hrvatski računalni lingvist, Nikola Ljubešić, s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, Slobodan Beliga sa Sveučilišta u Rijeci te stručnjak digitalne humanistike, Daniele Guido, sa Sveučilišta u Luxemburgu. Prvi dio radionice predstavit će NLP resurse za hrvatski jezik razvijene unutar inicijative ReLDI, alate za analizu teksta i diskurza, te računalna analitička platforma Histograph. Raspravljat će se o ulozi digitalne analize sadržaja u studijama kulture sjećanja i tranzicijske pravde. Drugoga dana radionice učesnici će se metodom praktičnog rada na tekstovima upoznati s jezičnim alatima i resursima projekta FramNat i ReLDI. Posljednja cjelina posvećena je analizi geoprostornog mapiranja i povezivanja različitih objekata i aktera s ciljem stvaranja digitalne povijesno-kulturne mape i trendova kršenja ljudskih prava. Predstavit će se primjeri dobre prakse poput platforme Rijeka GeoMap te “Bosnia War Crimes Map” OSCE-a.

Srijeda, 8.3.2017.
Prvi dan: Jezični resursi, tekst, kultura sjećanja i tranzicijska pravda u digitalnom dobu

9:00 - 09:30 | Uvod
Uvodna riječ organizatora i prezentacija projekata: Vjeran Pavlaković

09:30 - 12:30 | HISTOGRAPH: Tekst, vizualizacija i pitanje tranzitivne pravde
Gostujući predavač: Daniele Guido, Sveučilište u Luksemburgu

Dio 1: Uvod u projekt Histograph
Dio 2: Digitalne metode: Izazovi i perspektive

12:30 - 13:30 | Pauza za ručak

13:30 - 16:30 | FRAMNAT & ReLDI: Identitet, nacionalnost i digitalne metode

Lingvističke metode i alati
Gostujući predavač: Nikola Ljubešić, Jožef Štefan Institute, Ljubljana

1. Osnovne NLP metode za hrvatski, srpski i slovenski
2. Prikupljanje, obrada i vizualizacija podataka s društvenih mreža

Četvrtak, 9.3.2017.
Drugi dan: Kultura sjećanja 2.0: Jezični resursi, objekti, događaji i digitalni prostor

9:30 - 12:30 | Lingvističke metode i alati (1.dio)
Gostujući predavač: Nikola Ljubešić, Jožef Stefan Institut, Ljubljana

1. Uporaba ReLDI biblioteke
2. Uporaba TweetGeo /TweetCat

Lingvističke metode i alati (2.dio)
Gostujući predavač: Slobodan Beliga, Sveučilište u Rijeci

1. Metoda za ekstrakciju ključnih riječi bazirana na selektivnosti čvora (SBKE)iz danog teksta reprezentiranog u mrežnoj strukturi.

12:30 - 13:30 | Ručak

13:30 - 16:30 | Okrugli stol i rasprava: primjeri dobre prakse, metode, alati i resursi

1) Geo-mapiranje kulturnog prostora: GeoMap Rijeka (institucije, događaji, multimodalna reprezentacija (SoundScape),OSCE’s “Bosnia War Crimes Map.”…..
2) Rasprava o uporabi resursa i alata, trendovi: Slobodan Beliga, Nikola Ljubešić, Arnaud Kurze, Vjeran Pavlaković, Benedikt Perak

S obzirom na ograničeni broj radnih stanica, molimo Vas da se prijavite za radionicu putem obrasca na mrežnoj stranici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSem5k7XoSZSqISYcJuA0uM_aTMPhY7BXA92cm7kN1orwre65g/viewform
Za dodatna pitanja molimo obratite se na mail organizatora Benedikt Perak Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.