Događanja

Centar za ženske studije: Poziv na razgovor O majkama i kćerima s Mirom Furlan

Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci i HNK „Ivana pl. Zajca“ pozivaju vas na razgovor

O majkama i kćerima s Mirom Furlan

Skorašnja premijera Jesenje sonate Ingmara Bergmana u HNK Ivana pl. Zajca neposredan je povod još jednoj suradnji riječkih znanstvenih i umjetničkih institucija. Ovoga puta tematska je okosnica zajedničkog angažmana promišljanje specifičnosti i izazova koji su prisutni u odnosima majki i kćeri.
Bergmanov komad otvara brojne problemske nizove koncipiranja tog odnosa. Najuočljiviji je onaj sukoba kao česte inačice prikaza ženskih relacija uopće i s time povezane mizogine, patrijarhalne matrice koja se zatvara pred mogućnošću afirmativnog i isključivo ženskog (po)vezivanja. S druge strane, „obiteljske (ženske) romance“ protuteža su jednako ograničena retoričkog dosega. Nameće se pitanje koji su i kakvi mogu biti vokabulari predočavanja zahtjevnih pasaža baš ove specifične vrste odnosa, ali i roditeljstva u širem smislu kao društveno važnog i nerijetko pomno praćenog i reguliranog djelovanja?

Razgovor će se održati 24. studenog 2016. u prostoru Akvarija na Kampusu (Radmile Matejčić 5), s početkom u 17.30 sati, a uz Miru Furlan u njemu će sudjelovati Olga Dimitrijević, Sanja Milutinović Bojanić i Brigita Miloš.

Veselimo se Vašem dolasku!

https://www.facebook.com/Centar-za-%C5%BEenske-studije-pri-Filozofskom-fakultetu-u-Rijeci-338391216510386/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf