Događanja

tportal.hr: Suvremeni pogled na Prvi svjetski rat

tportal.hr: Suvremeni pogled na Prvi svjetski rat

U Muzeju za umjetnost i obrt 26. lipnja u 19 sati, u organizaciji međunarodne književne mreže Traduki, Udruge Links iz Beograda i Udruge Kurs iz Splita, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, otvorit će se izložba Hassana Abdelghanija 1914: From a distance te predstavljanje prvog broja novine Beton International urednika Alide Bremer i Saše Ilića, a kao uvod u diskusiju i književnu večer na temu suvremenog pogleda na događaje od prije stotinu godina. 

 


Svečanim otvorenjem izložbe Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti započet će Središnja svečanost obilježavanja stote godišnjice Prvoga svjetskog rata. Izložbu Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a prisutnima će se obratiti kustos i likovni kritičar Branko Franceschi te ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić. 

Ova je izložba realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Izložba će publici predstaviti radikalni odmak umjetnika od tradicionalnog poimanja umjetničkog stvaralaštva i pozicije umjetnosti u društvenom životu, koji je u mnogome odredio vizualnu umjetnost, kulturu i stvarnost suvremene civilizacije. 

U četvrtak, 27. lipnja u 9 sati, obilježavanje Stote godišnjice Prvoga svjetskog rada nastavit će se svečanim polaganjem vijenca na Grobnicu palima u Prvome svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj. Vijence će položiti izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za obranu u uredu predsjednika Zlatko Gareljić, zatim ministar branitelja Predrag Matić kao izaslanik premijera RH Zorana Milanovića te zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.