Događanja

Femininum radionica: „Možemo li razbiti stakleni strop?“

Projekt Femininum radionica, s posljednjim predavanjem, zatvorit će prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci. Predavanje „Možemo li razbiti stakleni strop?“ tematizirat će rodnu ravnopravnost na Sveučilištu (potkrijepljenu kvantitativnim podacima) te pitanje žena u znanosti i visokom obrazovanju.

Predavanje, nakon kojeg će uslijediti rasprava, propitivat će društvene diskriminacijske prakse i zapreke koje su razlog malom broju žena na rukovodećim pozicijama.

Analiziranjem iz rodne perspektive, društveni se razvoj temeljio na činjenici da su vladajuće misli, misli vladajućeg spola. U toj proizvodnoj binarnoj podjeli kategorija „ženskog“ ideološki je smještena na nepovoljnije pozicije.Biološka je činjenica postojanje spolne razlike, ali hoće li ta razlika utjecati na drugačije odnošenje društva spram muškaraca i žena, društvena je odluka.

Mnoge stvari su se promijenile, ali se i dalje spotičemo. Je li potrebno i moguće ponuditi jednak tretman? Nadzire li se moguće rješenje u činjenici fleksibilnosti roda čije su razlike društveno kreirane?

Kako stvoriti uvijete koji će ženama omogućiti dosezanje punog potencijala? Raspravite zajedno s nama u srijedu (11. lipnja) u 15 sati u prostoru Akvarija na Kamusu.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

 

Podsjetimo, projekt Femininum radionica dio je projekta za razvoj studentskog standarda u domeni obrazovanja i poduzetništva Sveučilišta u Rijeci.

Riječ je o edukacijskim programima namijenjenim poticanju društvene odgovornosti i feminističkog senzibiliteta čiji je cilj obrazovati i potaknuti propitivanje kroz aktualnu, interesantnu tematiku koja nudi prostor raspravi kao i novim spoznajama.

Više informacija možete dobiti na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  te službenoj FB stranici.