Događanja

Valentina Mišković: Kratki izvještaj sa Sferakona i LARP – postmodernističko igranje identiteta

sferakon

 

Od 16. do 18.5. održao se još jedan Sferakon u Zagrebu – konvencija fantastike i znanstvene fantastike koju organizira Udruga Sfera, najstarije društvo za promoviranje zf kulture u Hrvatskoj. Ovogodišnji Sferakon imao je bogati program, zanimljivog i ne baš tako poznatog Guest of Honor pisca Chrisa Becketta, odlični i zabavni scenski igrokaz prema "Dr. Horrible's sing along blog" i odličnu tortu!

 

 

Kao fellow organizator konvencije (Rikon), obaveza mi je posjetiti i ostale konove u Hrvatskoj budući da smo relativno mala zajednica, tj, fandom. Iako je vikend u Zagrebu bio prohladan, to nije spriječilo vjernu publiku da posjeti svoj omiljeni kon, posluša zanimljiva predavanja, odigra koju igru, kupi knjige, stripove ili pak umjetničke radove... Možda najzanimljiviji dio je odabir najboljih kostima prema omiljenim fiktivnim likovima.

 

bubimira

Bubimira i predivna Daenerys Targaryen - Khaleesi

 

Kao i svake godine, na Sferakonu se dodjeljuje i književna nagrada Sfera, kao i dječje nagrade Sferice, koje se dodjeljuju za literarne i likovne radove (kojih je na adresu žirija ove godine pristiglo čak 2324).

 

sferakon1

 

No, iako sam izašla iz Rijeke, teško je bilo izvući kulturologiju iz mene tijekom ovog vikenda. Istreniranog kritičkog uma, krenula sam u izviđanje situacije i povukla prvi korak. S Chrisom Beckettom, zanimljivim počasnim gostom Sferakona, razgovarala sam o psihoanalizi, dobroj i lošoj dojci Melanie Klein, fetišizmu robe, o pečenju kolača i birokratskom stanju Hrvatske.

 

torta

 

U međuvremenu sam i odslušala predavanje i izvještaj o LARP-u. Za one koji ne znaju, to je live action role play. Ako još uvijek ne razumijete, to su oni frikovi što se obuku u kostime i trče po šumi s mačevima od spužve.

 

larp3

TESC

 

Šalu na stranu, LARP je zapravo vrlo zanimljiv fenomen. Kao podžanr RPG igara – tj, role playing games, oblik igre zamišljanja likova koji idu kroz priču (npr. Dungeons and Dragons), LARP dovodi igranje zamišljenih likova na novu razinu – uživo u stvarnom vremenu i prostoru. Zahvaljujući novom serijalu video igre "The Elder Scrolls", mnogi su inspirirani vizualnim dizajnom likova, ali i pričom preuzeli djelove priče i likove iz serijala i igraju ih umjesto na svojem kompjuteru, vani u šumi na friškom zraku! Tako  možemo bilježiti evoluciju kulture igranja od jednostavnog pričanja priče sjedeći za stolom sve do igranja uživo.

 

larp2

TESC

 

Predstavljanje na Sferakonu ticalo se The Elder Scrolls LARP-a, kao što sam spomenula, koji uz popularnu igru Skyrim čini serijal. Ono što nije dalo mira kulturologinji u meni tiče se igranja identiteta. U ovom slučaju, kada i ako se odlučite igrati u LARP-u, morate se u potpunosti predati i uživiti u vaš lik (kojega sami osmišljate). Ustvari, odabirete si u potpunosti novi identitet, i dan dva, koliko igra traje, u potpunosti ste druga osoba. Postmodernizam na 100%.

 

larp1

 

Voditelj predstavljanja, a ujedno i LARP-a pokušao je objasniti igranje kao eskapizam, no ne slažem se s takvim jednostavnim objašnjenjem. Ovakvo igranje predstavlja doslovno presvlačenje identiteta, budući da je za sudjelovanje obvezan neki kostim koji je vjeran originalnoj igrici. Takvi kostimi uključuju i maske, šminku, vilenjačke uši, oružje, tjelesne predispozicije, nakit, itd, što me dovodi do posljednjeg aspekta ovog načina igranja, a to je hobistički pristup.

Za izradu kostima potrebno vam je vrijeme, novac i ljubav, a za izmišljanje samoga lika potrebno vam je samo malo kreativnosti. Ova nova i zanimljiva vrsta igranja potiče na sasvim jasan način presvlačenje identiteta (i to za svako novo igranje, izmišljanje novog lika), iznimni performans kroz sudjelovanje (nema izlaženja iz igre, osim u posebnim slučajevima – nema čak ni objašnjavanja pravila), timski rad i nadasve, igranje na suncu!  

 Elder Scrolls Online - Cinematic Trailer

(U slučaju da vam je još mutno - http://sferakon.org/2014/rpg-i-larp-manija/)