U četvrtak, 11.05., održava se predavanje ''Stvaranje socijalističkog čovjeka''. Gost je izv. prof. dr. sc Igor Duda sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli. Svi su dobrodošli, a više detalja možete pronaći u prilogu.

U sklopu izložbe Tito u djelima likovnih umjetnika sutra, u utorak 9.5., održat će se tribina u Malom salonu s početkom u 20:15. Tema diskusijske rasprave će biti Tito kao kult ličnosti, kako nastaju kultovi ličnosti, umjetnost u službi države i ideologije, pozicija umjetnika u društvu te povijesno-umjetnička ostavština u kontekstu današnjice.

Građanskom akcijom Nevidljive sile: žene koje su oblikovale naš grad, Zaklada Sveučilišta u Rijeci želi upoznati lokalnu zajednicu sa znamenitim ženama koje su svojim radom i postignućima kroz arhitekturu, kulturu, javno djelovanje i znanost dale doprinos izgradnji fizičkog i konceptualnog prostora Rijeke kao grada.

Pozivamo Vas na na otvorenje grupne izložbe fotografija polaznika ''Radionice analogne fotografije'' koja će se održati u srijedu, 3. svibnja u Galeriji SKC-a u Kružnoj ulici, s početkom u 19 sati. Tema je izložbe geometrija/arhitektura Rijeke, a sve su fotografije snimljene i izrađene analognim putem. Nešto više o ideji radionice i izložbe reći će jedan od voditelja radionice i članova AFK Palach, Erik Paladin.

U sklopu Subversive festivala u Zagrebu od 10. do 15.5. će se održati Škola suvremene humanistike.
Studenti kulturalnih studija koji sudjeluju u Školi imat će mogućnost, ovisno o studijskoj godini, svoje aktivnosti valorizirati kroz ECTS bodove, a one koji će participirati u tom će se razdoblju osloboditi obaveza. Za detalje o participaciji i mogućnosti valorizacije javiti se na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U srijedu, 26.04. otvaramo seriju Skype predavanja koja će tijekom svibnja održati kolege i kolegice s Odsjeka za semiotiku iz Tartu, Estonija. Svaka prezentacija organizirana je u sklopu određenog kolegija unutar našeg kurikuluma u svrhu povezivanja dviju različitih tradicija pristupa proučavanju kulturalnih i drugih fenomena, kao i otvaranju prostora za kolaboraciju. Kratke info o kolegici koja nam se "pridružuje" u srijedu te sažetak izlaganja možete pročitati u nastavku.

Promocija 265. broja Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo održat će se u utorak, 25. travnja u 19h u antikvarijatu Ex Libris.

Broj časopisa je podijeljen na tri tematske cjeline, a promocija je koncipirana kao diskusija oko trećeg bloka časopisa koji tematizira različite aspekte graffita i street arta u Ljubljani, Rijeci i Istri – od subkulturnih, aktivističkih i političkih aspekata, preko onih povijesnih i kulturoloških, pa do pitanja digitalizacije i komodifikacije grafita i street arta.

O ovim, kao i o mnogim drugim pitanjima, razgovarat će glavni urednik ČKZ-a i profesor ljubljanskog FDV-a dr. Mitja Velikonja, član uredništva i graffiti-ekspert/antropolog Sandi Abram, etnologinja i kulturna antropologinja Helenda Konda te gostujući urednik ČKZ-a Eric Ušić. O časopisu će govoriti urednice ČKZ-a Nina Kozinc i Danijela Temše. Diskusiju će moderirati Luka Malvić.

U suradnji s novoosnovanim Analognim foto klubom Palach (AFK Palach) udruga studenata Inicijativa kulturalnih studija organizira radionicu analogne fotografije u razdoblju od 25. do 30. travnja, u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach, a sam je projekt financiran od strane Sveučilišta u Rijeci.

Radionica je namijenjena studentima svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci s ciljem pružanja teorije i prakse u području analogne fotografije – od snimanja sa starim aparatima, preko razvijanja filma, s naglaskom na izradu fotografije na papiru i posebno radom u tamnoj komori.

Studentski časopis za kulturalne studije Drugost, namijenjen je, kako akademskoj zajednici, tako i široj populaciji s obzirom da na znanstveno-teorijski način analizira elemente svakodnevnog društveno-kulturnoga života. Radom u uredništvu, pisanjem i objavom radova i suradnjom omogućuje se praktični rad studentima/icama te njihova afirmacija kao mladih znanstveno-teorijskih autora/ica. Takvim oblikom potpore mladim znanstvenicima/ama omogućuje se podizanje kvalitete studija, ali i budućeg akademskog i šireg kulturno-kritičkoga djelovanja.

U petak će na Odsjeku za kulturalne studije gostovati Iva Zenzerović (CMS/Mirta), Julija Kranjec (CMS), Iva Ivšić (Mreža antifašistkinja/Brid), Branimir Šloser (Brid) i Duga Mavrinac (IPAK).

Događaj je dio EU projekta Risk Change na kojem dio studenata i studentica kulturalnih studija surađuje pod mentorstvom MMSU-a. Detalji se nalaze u privitku.

 

U ponedjeljak, 13.3. u 14:15 u učionici 104, Djuddah A.J. Leijen održat će predavanje putem Skype-a o određenim aspektima izrade završnog i diplomskog rada.
Djuddah A.J. Leijen je osnivač i voditelj Centra za akademsko pisanje i komunikaciju u Tartu u Estoniji.


Poziv se nalazi u privitku.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na predavanje u organizaciji Centra za jezična istraživanja Filozofskog fakulteta u Rijeci:
 
U četvrtak, 15.12.2016., u učionici 104 Filozofskog fakulteta u Rijeci s početkom u 14 sati održat će se predavanje dr. sc. Cecilije Jurčić Katunar naslovljeno “Identifikacija kognitivnoga modela boli – mogući pristupi i metode“.

You can see the agenda and links to resources on Gdocs link

API for South Slavic languages

http://nl.ijs.si/nikola/framnat.zip

http://nl.ijs.si/services

https://github.com/clarinsi/reldi-lib-doc

 Dvodnevna radionica ima za cilj povezati profesore i studente u predstavljanju alata i resursa za jezičnu i multimodalnu geo analizu podataka projekta FramNat. Cilj je potaknuti raspravu o pitanjima postkonfliktne odgovornosti te društvenog suočavanja s prošlošću uz pomoć suvremenih društveno-humanističkih teorija kulture sjećanja, empirijskih podataka i inovativnih metoda digitalne humanistike. Predavači na radionici su hrvatski računalni lingvist, Nikola Ljubešić, s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, Slobodan Beliga sa Sveučilišta u Rijeci te stručnjak digitalne humanistike, Daniele Guido, sa Sveučilišta u Luxemburgu. Prvi dio radionice predstavit će NLP resurse za hrvatski jezik razvijene unutar inicijative ReLDI, alate za analizu teksta i diskurza, te računalna analitička platforma Histograph.

U petak, 25.11. u učionici 105 u 12.15h, dr.sc. Ravindranath Mishra održat će predavanje "Indian Culture through Sanskrit and Hindi Literature". Ravindranath Mishra gostujući je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije.

 

Dvodnevna radionica ima za cilj povezati profesore i studente u predstavljanju alata i resursa za jezičnu i multimodalnu geo analizu podataka projekta FramNat. Cilj je potaknuti raspravu o pitanjima postkonfliktne odgovornosti te društvenog suočavanja s prošlošću uz pomoć suvremenih društveno-humanističkih teorija kulture sjećanja, empirijskih podataka i inovativnih metoda digitalne humanistike. Predavači na radionici su hrvatski računalni lingvist, Nikola Ljubešić, s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, Slobodan Beliga sa Sveučilišta u Rijeci te stručnjak digitalne humanistike, Daniele Guido, sa Sveučilišta u Luxemburgu. Prvi dio radionice predstavit će NLP resurse za hrvatski jezik razvijene unutar inicijative ReLDI, alate za analizu teksta i diskurza, te računalna analitička platforma Histograph. Raspravljat će se o ulozi digitalne analize sadržaja u studijama kulture sjećanja i tranzicijske pravde. Drugoga dana radionice učesnici će se metodom praktičnog rada na tekstovima upoznati s jezičnim alatima i resursima projekta FramNat i ReLDI. Posljednja cjelina posvećena je analizi geoprostornog mapiranja i povezivanja različitih objekata i aktera s ciljem stvaranja digitalne povijesno-kulturne mape i trendova kršenja ljudskih prava. Predstavit će se primjeri dobre prakse poput platforme Rijeka GeoMap te “Bosnia War Crimes Map” OSCE-a.

Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci i HNK „Ivana pl. Zajca“ pozivaju vas na razgovor

O majkama i kćerima s Mirom Furlan

Skorašnja premijera Jesenje sonate Ingmara Bergmana u HNK Ivana pl. Zajca neposredan je povod još jednoj suradnji riječkih znanstvenih i umjetničkih institucija. Ovoga puta tematska je okosnica zajedničkog angažmana promišljanje specifičnosti i izazova koji su prisutni u odnosima majki i kćeri.
Bergmanov komad otvara brojne problemske nizove koncipiranja tog odnosa. Najuočljiviji je onaj sukoba kao česte inačice prikaza ženskih relacija uopće i s time povezane mizogine, patrijarhalne matrice koja se zatvara pred mogućnošću afirmativnog i isključivo ženskog (po)vezivanja. S druge strane, „obiteljske (ženske) romance“ protuteža su jednako ograničena retoričkog dosega. Nameće se pitanje koji su i kakvi mogu biti vokabulari predočavanja zahtjevnih pasaža baš ove specifične vrste odnosa, ali i roditeljstva u širem smislu kao društveno važnog i nerijetko pomno praćenog i reguliranog djelovanja?

Razgovor će se održati 24. studenog 2016. u prostoru Akvarija na Kampusu (Radmile Matejčić 5), s početkom u 17.30 sati, a uz Miru Furlan u njemu će sudjelovati Olga Dimitrijević, Sanja Milutinović Bojanić i Brigita Miloš.

Veselimo se Vašem dolasku!

https://www.facebook.com/Centar-za-%C5%BEenske-studije-pri-Filozofskom-fakultetu-u-Rijeci-338391216510386/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

Udruga studenata filozofije „Furija“ Vas sa zadovoljstvom poziva na tribinu pod nazivom „Svi mi znamo kritizirati, no znamo li kritički misliti?“
Tribina će se održati u četvrtak, 17. studenog 2016. godine s početkom u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u prostoriji 139 (1. kat).
Gosti tribine su prof. dr. sc. Majda Trobok, voditeljica projekta Kultura kritičkog mišljenja s doktorandima Ivom Magaš i Tomislavom Čopom, dr. sc. Nebojša Zelić, viši asistent na Odsjeku za filozofiju i Iva Buchberger, mag. paed. et phil. s Odsjeka za pedagogiju i autorica Priručnika za kritičko mišljenje, slušanje, čitanje i pisanje.
Cilj ovog događanja je osvijestiti studente i ostale sudionike da je kritičko mišljenje jedan od nužnih uvjeta za valjano zaključivanje. Također, osvijestiti potrebu razvijanja kulture kritičkog mišljenja te naglasiti da ono kao takvo igra ključnu ulogu u aktualnim događanjima, bilo da se tiču domene filozofije, pedagogije ili svakodnevnog života. Ukoliko još uvijek niste u potpunosti sigurni koja je razlika između kritiziranja i kritičkog mišljenja, pozivamo Vas da nam se pridružite!

 

Veslimo se Vašem dolasku!
Srdačno,
Udruga studenata filozofije ,,Furija“

 

Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet, Rijeka
Centar za jezična istraživanja pri Filozofskom fakultetu, Rijeka
Semiotics department, University of Tartu

pozivaju vas na predavanje o Tartu-moskovskoj školi semiotike – razvoj i temeljni koncepti

koje će održati Katarina Damčević, MA i Tatjana Pilipoveca, MA

u Petak, 27.01.2017. 12:15 F – 205

Pozivamo Vas na predavanje i razgovor s danskim piscem i edukatorom Salomonom Altschulerom. Sally će gostovati na kolegiju profesora Nikole Petkovića, Etnički,

nacionalni i rasni identiteti, utorak, 08. 11. od 8:30 do 11:00. Govorit će o svojoj osobnoj potrazi za religijskim, etničkim, kulturnim... identitetom te o identitetima

fikcionalnih likova u biografskoj i autobiografskoj prozi. Primjer za njegovo izlaganje i razgovor sa studentima Altschulerov je obiteljski narativ koji ga je iz

rodne Danske odveo u Ukrajinu odakle je, bježeći od progona, došla njegova istočno i srednjeeuropska židovska obitelj.

Predavanje i razgovor bit će na engleskom jeziku, ali, ukoliko se za to ukaže potreba, prevodit ćemo.

Pozivamo vas na prvi program American Cornera u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka koji će se održati 31.01. u 14h. Radi se o razgovoru s temom menadžmenta u kulturi, a gošća je Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. Program je namijenjen studentima kulturologije, zaposlenicima ustanova i udruga u kulturi.

 

Dragi kulturnjaci,

Radosno vam javljamo da se nakon gotovo godinu dana razvoja pušta u pogon portal kulturne mreže PGŽ-a.

Na stranici http://kultura.pgz.hr/ možete pristupiti zatvorenom portalu za kulturnu suradnju.

Nakon provjere vaša će prijava biti potvrđena i moći ćete pristupiti:

-       Ispunjavanju profila kulturne organizacije koju predstavljate

-       Unosu programa koje nudite u program kulturne razmjene

-       Pregovorima s drugim ustanovama, udrugama i pojedincima o programima koje želite preuzeti

-       Predaji zahtjeva za financiranje dogovorenih kulturnih razmjena.

U proračunu Primorsko-goranske županije predvidjeli smo 300.000 kn za razmjenu kulturnih programa do kraja ove godine! Stoga, preporučam da se čim prije primite posla i dopunite svoju ponudu kroz razmjenu kulturnih sadržaja, te svojim sadržajima omogućite pristup novim publikama ili svojoj lokalnoj publici omogućite uživanje u novim sadržajima koje ćete ovim putem dovesti.

Slobodno nam se obratite ukoliko imate upita u vezi načina funkcioniranja portala.

Srdačan pozdrav,

UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije, udrugom studenata IKS i riječkim Art kinom održat će se u ponedjeljak 23. siječnja u 18h okrugli stol kao uvodni razgovor za seriju predavačko-filmskih večeri naziva "Kino učionica: gledaj mizoginiju".

Najljubaznije vas molimo da odvojite nekoliko trenutaka za ispunjavanje ankete o iskustvu zvučnog pejsaža koju provodimo  u svrhu izrade izvedbenog projekta „Interpretacijski centar Ronjgi“, Viškovo (2016).

Srdačno zahvaljujemo

Diana Grgurić, dr.sc

Benedikt Perak, dr.sc

Link na anketu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPMHtOJi4JRcs-Zkf3OkhqbfimuqjNlC7ibNuB4-C7r6WFKw/viewform

Radionica "Primijenjene tehnike snimanja i obrade audio-vizualnog materijala" održat će se u ponedjeljak 23.1.2017.  16 - 20 sati na Filozofskom fakultetu FF201.

Program radionice obuhvatit će sljedeće teme :

  • planiranje snimanja
  • rukovanje s audio-vizualnom opremom
  • kadriranje, osvjetljenje, zvuk
  • pohrana i prebacivanje podataka
  • obrada audio-vizualnog materijala u Reaper programu
  • renderiranje i snimanje datoteka
  • prebacivanje materijala na Cloud platforme

Odsjek za kulturalne studije, u suradnji sa Sveučilištem u Regensburgu, organizira posjet Memorijalnom centru 'Lipa pamti' u četvrtak, 02. lipnja 2016. Polazak autobusom je u 13.45 ispred zgrade Fakulteta (parkiralište lijevo od glavnog ulaza na Fakultet). Povratak u Rijeku je predviđen oko 18h. Prijevoz i posjeta Memorijalnom centru su besplatni.

Zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresirani moraju se prijaviti mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.najkasnije do 31.05.2016.

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se jednodnevni ženskostudijski mini simpozij naziva „Aspekti majčinstva: majke i kćeri“. Mini simpozij će se održati 15.prosinca 2016.godine s početkom u 12:00 sati na Filozofskom fakultetu (3.kat, prostorija 348).

Pozivamo sve zainteresirane!

Udruga studenata Inicijativa kulturalnih studija IKS Vas poziva na diskusiju
"Odnos medija i rata: slučaj Sirija". O razvoju situacije i
medijskoj reprezentaciji ratom zahvaćene Sirije, kao i o pristupima stranih
i domaćih medija sirijskome građanskom ratu, govoriti
će: Vedran Obućina, magistar politologije i pročelnik Studijske grupe za
Tursku i Bliski istok na Institutu za europske i globalizacijske studije, te
Hrvoje Ivančić, autor i novinar koji je u protekle dvije godine dva puta
posjetio Siriju u svojstvu novinara i izvjestitelja. Diskusiju moderira
Demian Vokši, freelance novinar i autor brojnih tekstova o Bliskom istoku.

Događaj će se održati u utorak, 24. 5. 2016. s početkom u 15:30 u
predavaonici 403 na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na tribinu s temom ''Alternativni mediji u Hrvatskoj '' koja će se održati u srijedu, 14.12. u Omladinskom kulturnom centru Palach, s početkom u 19 sati, a u sklopu Večeri kulturalnih studija – F.iks.

Gosti tribine bit će urednica H-Altera, Ana Kuzmanić, profesor na Odsjeku za kulturalne studije, doc. dr. sc. Hajrudin Hromadžić i novinar Novog Lista, Davor Mandić, a tribinu će moderirati Boris Ružić, asistent na Odsjeku za kulturalne studije.

Nakon tribine, F.iks ćemo nastaviti u opuštenom tonu uz glazbu i zajedničko druženje, stoga Vas sve još jednom pozivamo da se uključite u raspravu, a konačno, zabavite.

Veselimo se Vašem dolasku! :)

Studentska udruga Inicijativa kulturalnih studija

Universality of decentralised media and ideology in the era of post-politics. The case of refugee crisis in Croatia during September 2015

RESOWI, LS 15.03, C/EG
Date: Tuesday, 3 May, 2016 - 13:00 to 14:00

Description: 

The project explores the discursive practices, knowledges and believes present on the Internet of the Post-Yugoslav countries in specific cases such as refugee crisis in Croatia during September 2015. The focus of research is on the gap between official media and the social networks that act as a dark underside of symbolic practices in public media. The comparison between official and the unofficial media shows that the Internet functions as a form of social unconsciousness of new Post-Yugoslav social reality while allowing expression of the opinions and believes banished from official media. While both argumentation, official and unofficial, are not without their inner inconsistencies, the Internet groups function as fruitful field for disclosing the hidden trauma of Post-Yugoslav context.
In order to arrive to collective unconsciousness, the project will introduce psychoanalytical reading of the media coverages of specific events such as the refugee crisis in Croatia during September of 2015. The concept of the dream work will serve as analytical matrix for understanding the gap between concerns with violation of borders (claiming that such violation endangers national integrity) and open hatred towards Muslims present on the Internet. In The Interpretation of Dreams (1900) Sigmund Freud introduced the dream work as a difference between manifest and latent content of a dream. Distortions presented at the level of the manifest content of a dream are to be seen a result of dream work which aims at resolving a conflict(s) present at the latent level. The gap between official and unofficial media reflects two sides of public opinion and consequently two sides of collective psyche – the first – conscious side where censorships intervene in order to cover traumas and conflicts and the second side – the Internet as unconsciousness where defend mechanisms are released.

http://www.suedosteuropa.uni-graz.at/en/event/2016/universality-decentralised-media-and-ideology-era-post-politics-case-refugee-crisis