Socijalna samoposluga

soc.samoposluga1Potaknuti odličnim rezultatima akcije 'Mladi protiv gladi' u listopadu 2010., Franjevački svjetovni red i Primorsko-istarsko područno bratstva Frama, krajem travnja 2011. godine su u Rijeci otvorili prvu trajnu Socijalnu samoposlugu u Hrvatskoj za najsiromašnije građane. Tako na vrata prostora na adresi Brajda 7, na tržnici, već gotovo dvije godine, svakodnevno osim vikenda, kucaju korisnici pomoći za uzdržavanje Centra za socijalnu skrb Rijeka, kako bi jednom mjesečno, u skladu s brojem članova kućanstva, dobili besplatnu hranu, higijenske i kućanske potrepštine, ali i ono što je za neke od njih puno važnije – osmijeh i lijepu riječ volontera, s mogućnošću da se ljudima sa svega 600 kuna mjesečne državne pomoći (a takvih je oko 2.500 na širem riječkom području) pomogne u rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih problema, kanalizirajući ih prema pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje mogu pomoći. Uz njih, u Socijalnu samoposlugu dolaze i oni koji koriste druge oblike socijalne pomoći, pa čak i oni bez ikakve pomoći ili pak novi siromasi, što govori koliko je Riječana u velikoj potrebi za onim osnovnim, a to je hrana.

soc.samoposluga2Ovaj projekt prepoznat je od šire javnosti, koja pozitivno na njega reagira, kao na, vjerojatno jedini takav u Hrvatskoj. Kako bi se informacija o radu Socijalne samoposluge proširila do što većeg broja građana, a s obzirom na veliki broj potrebitih korisnika i u nedostatku osnovnih namirnica te higijenskih i kućanskih potrepština, svake subote volonteri Socijalne samoposluge prikupljaju potrebite namirnice ispred velikih trgovačkih centara u Rijeci i to jednom mjesečno u njihovim prostorima. 

Isoc.samoposluga3sto tako, u ljetnim mjesecima svakoga petka u središtu grada kod glavne pošte na Korzu prikupljaju se donacije građana u hrani ili pak u novcu za kupovinu hrane i potrebnim namirnicama pod geslom: 'Siromaštvo nije izbor! Pomaganje jest!'. Cilj ovih akcija je osvijestiti kako u našem gradu ima ljudi koji trebaju našu pomoć, te da svatko s malo dobre volje tu pomoć može i pružiti. U tim akcijama kao volonteri uključene su i osobe iz javnog života (glazbenici, glumci, sportaši...) koji dodatno svojom nazočnošću i podjelom informativnih letaka senzibiliziraju građane da se pomaganjem uključe u ovaj projekt.

Od prosinca, Socijalna samoposluga, na adresi Žabica 4, koristi skladišni prostor za prikupljanje i podjelu obuće i odjeće, namještaja te kućanskih aparata svojim korisnicima. Svi građani koji žele nešto od navedenog donirati, mogu to činiti svake srijede od 17 do 20 sati.

Stoga, kada vidite mlade volontere u narančastim majicama s natpisom Socijalna samoposluga, uzmite letak koji vam nude i postanite i vi dio velikog srca koje kuca za najpotrebnije naše dugrađane
Sve informacije: Darko - 0992548177