Cultural Studies

Odsjek za kulturalne studije Rijeka

Moreti, Zrinka: Komemoracija u čast Josipa Jovića

Na Plitvicama je povodom 21.obljetnice pogiblje Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata, 31.ožujka 2012. godine održana komemoracija. Josip Jović iz Aržana poginuo je tada u incidentu u kojem su sudjelovali hrvatski redarstvenici i srpski pobunjenici na Plitvicama, a koji je u hrvatskoj povijesti ostao upamćen kao Krvavi Uskrs. Događaj na Krvavi Uskrs bio je jedan u nizu još težih događaja koji su uslijedili, ali se od ostalih izdvaja jer je upravo tada pala prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.

Na komemoraciji su sudjelovali najviši državni dužnosnici, predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Udruge policije proizašle iz Domovinskog rata te brojni drugi gosti. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika odali su počast poginulom hrvatskom policajcu, a pritom se održao prigodni program na kojem su se pojedinci obratili govorom okupljenima.

      Jesu li komemoracije društveno važne? Što one predstavljaju društvu? Kakav je odnos političara prema komemoracijama? Gledaju li na njih samo kao na dužnost ili su one nešto više od pukog postavljanja svijeće na grobu?

 

Moreti, Zrinka: Komemoracija u čast Josipa Jovića. Esej. Rijeka. 2012.