Cultural Studies

Odsjek za kulturalne studije Rijeka

Etnografski film: Živjeti Božić

Film „Živjeti Božić“ pokušaj je prikaza božićnih običaja i praksi u društvu i obiteljima. Ideja s kojom je započelo snimanje filma bila je prikazati konzumerističke prakse tokom Božića, no tijekom samog snimanja iznjedrio se novi smjer. Stoga je "Živjeti Božić" prikaz atmosfere tokom Badnjaka i Božića na najprometnijoj riječkoj ulici Korzo te u pet različitih obitelji. Spajanjem sekvenci vezanih uz pripreme za Božić i na sam dan Božića postignut je efekt preklapanja običaja.

Iako su obitelji različite, što zbog geografskog položaja (Pula, Rijeka, Pazin), a što zbog religiozne pripadnosti (jedna obitelji je ateistička), način življenja Božića pokazao se kao društvena praksa koja je u suštini usvojena. Svaka od prikazanih obitelji prihvatila je iz diskursa Božića određene običaje (npr. kupovanje poklona i darivanje, kićenje bora, obiteljski ručak) te ih prilagodila osobnim uvjerenjima i shvaćanjima. Svaka obitelj „živi“ Božić na svoj način, a opet se neki procesi i prakse javljaju kod svih, no upravo to i jest bio cilj – prikazati suprotnosti i poklapanja.

U filmu je posebno naglašen cijeli proces izrade kolača (orahnjača), pripremu bakalara, priprema bora, njegovo ukrašavanje i spremanje božićnog ručka, te atmosferu nakon što je cijeli proces završen, kako bi se ukazalo da je Božić zapravo izgubio religiozni karakter pod utjecajem konzumerizma i hedonizma. Težnja ka općem blagostanju i sreći postiže se u obilju hrane i nerada u krugu obitelji. Upravo takvo predstavljanje božićnih blagdana u obilju raznovrsnosti iznjedrilo je ono konzistetno i postojano u suvremenoj definiciji Božića. Način slavljenja Božića postao je puko zadovoljavanje normi koje je pred nas postavila kulturna tradicija, dok je od one vjerske ostalo vrlo malo.

Film je snimljen za kolegij Vizualna antropologija u sklopu diplomskog studija Mediologije i popularne kulture.

Studentice: Ana Ajduković, Sara Blažić, Julija Finderle, Marta Glažar, Tihana Naglić


http://vimeo.com/lukabeslic/zivjetibozic