Cultural Studies

Odsjek za kulturalne studije Rijeka

Vojnović, Nina: Tijelo i (in)validnost

Autorica nudi općeniti pregled najvažnijih koncepata što se vezuju uz tematiku tijela i invalidnosti pritom promatrajući i način na koji su tretirani kroz povijest. Završni rad započinje s definiranjem tijela kao površnog društvenog i kulturnog upisivanja. Zatim proučava probleme invalidnosti, stereotipa i teškoće s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama. U mnogim se literaturama i svakodnevnom govoru služimo riječima poput: invalidnost, oštećenje, hendikep, no znamo li što one doista znače?

Tijelo se može sagledati sa različitih stajališta počevši od epistemološkog, političkog, ekonomskog, prostornog pa sve do medicinskog. Ono je površina društvenog i kulturnog upisivanja; tijelo je utjelovljenje moći, roba na tržištu rada, mjesto emocija, žudnje, užitaka, ''sredstvo'' komunikacije, naše oružje i naša slabost. Disciplinirano i uredno tijelo je današnja norma i ideal zdravog života. Ako želimo biti

uspješni moramo biti pametni, dotjerani i dobro/lijepo izgledati. Nažalost sve se više

prosuđuje osobe baš po njihovom izgledu, najčešći su stereotipi da su lijepe osobe ujedno i dobre osobe, a one manje lijepe su pokvarene, zle itd.

Invalidi su osobe kao i svi ostali, nije im potrebno sažaljenje, već naša pomoć,

razumijevanje i potpora. Trebalo bi se djecu od malih nogu učiti da su to osobe kao i mi i da ih treba poštivati, jer nikome nije ugodno kada ga netko ismijava ili kada mu se netko izruguje zbog njegovog fizičkog izgleda.

 

Vojnović, Nina: Tijelo i (in)validnost. Završni rad. Rijeka. 2011.