SEF festival2015. Poziv na učestvovanje

Dragi studenti i studentice etnologije i kulturne antropologije,

Pozivamo vas da nam se pridružite u otkrivanju novih dimenzija etnografskog istraživanja i prezentacije društvene stvarnosti kroz upotrebu vizualnih medija, na drugom međunarodnom Studentskom Etnografskom Filmskom festivalu koji će se održati u Zadru, 22. i 23. svibnja 2015. godine.

Studentski Etnografski Filmski (SEF) festival organiziraju studenti etnologije i kulturne antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP, s ciljem popularizacije etnografskog filma i produbljivanja znanja na tom području. Vjerujemo da će bogati festivalski program koji objedinjuje predavanja stručnjaka, tribine, radionice, projekcije studentskih etnografskih filmova i diskusiju sa autorima filmova stvoriti jednu inspirativnu i poticajnu te, prije svega, ugodnu atmosferu za druženjei razmjenu ideja, znanja i vještina. Oni od vas koji još nisu držali kameru u ruci sigurno će to poželjeti, a vi koji jeste zacijelo ćete biti obogaćeni novim idejama koje vas mogu povesti u nove istraživačke izazove. Budući da je SEF festival internacionalnog karaktera, svi ćemo imati prilike obogatiti svoj duh kroz interkulturne dijaloge. J No, da bi to bilo moguće - trebamo vas!

Na SEF festivalu možete sudjelovati na različite načine:

-          prezentacijom autorskog etnografskog filma uz diskusiju o izazovima koji su pratili njegov nastanak,

-          izlaganjem teorijskog rada iz područja vizualne antropologije,

-          sudjelovanjem na radionici "Zadar kroz kadar" u organizaciji udruge KSEA iz Beograda

-          sudjelovanjem na vježbi "Soundwalk",

-          kao posjetitelj željan znanja, dobrih filmova i zanimljivih rasprava.

Vaše etnografske filmove možete nam poslati u DVD - formatu na dolje navedenu adresu ili putem linka na Vimeu, Wetransferu, ili nekom drugom video servisu na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Molimo vas da uz film pošaljete podatke o autoru/autorima, sinopsis do 250 riječi i fotografiju-isječak iz filma. Budući da je festival međunarodnog karaktera, film bi trebao imati i titlove na engleskom jeziku.

Teorijski radovi šalju se na istu e-mail adresu. Dovoljno je poslati sinopsis i podatke o autoru/autorima. Izlaganje teorijskog rada predviđa se u trajanju od 15 do 20 minuta. Jezik studentske tribine je hrvatski i engleski.

Također, možete se prijaviti za sudjelovanje na radionici "Zadar kroz kadar", u organizaciji udruge KSEA iz Beograda, koja je otvorena za sve zainteresirane. Radionica će se održavati od 12. do 21. svibnja i obuhvaćat će teorijski dio, te vizualne vježbe na kojem će učesnici biti upoznati sa raznovrsnim metodologijama vizualno antropoloških istraživanja, nakon čega će dobiti priliku i da odu nekoliko puta na teren te snime kratak materijal na osnovu klasičnih stilova vizualnih antropologa. Sudionici će tematski biti podijeljeni u 3 skupine. Drugi dio radionice rezerviran je za intenzivan terenski rad gdje će učesnici izaći na teren i snimiti materijal. Zadnji dani radionice biti će posvećeni montaži filmova. Filmovi nastali na radionici prikazat će se zadnji dan festivala, izvan natjecateljske konkurencije.

Radionicu će voditi Relja Pekić i Vanja Ristić, studenti Sveučilišta u Beogradu, koji su organizirali četiri radionice ”Škola vizualne antropologije” u Beogradu, a neke od filmova iz njihove produkcije, možete pogledati na sljedećem linku (neki od ovih filmova, prikazani su na evropskim festivalima u Ljubljani, Pragu, Moskvi i Beogradu):

https://www.youtube.com/user/KSEAFF

U sklopu festivala, održati će se i vježba "Soundwalk". Riječ je o vježbi čija je glavna svrha slušanje okoline. Izraz je prvi put korišten od strane članova World Soundscape Project kolektiva pod vodstvom skladatelja Raymonda Murraya Schafera, u Vancouveru u 1970-im godinama.

 Festival će završiti proglašenjem pobjedničkog filma po izboru publike i stručnog žirija, a pobjednik filma bit će nagrađen diplomom i simboličnom nagradom.

Natječaj je otvoren do 14. travnja 2015. godine.

Za više informacija pratite nas na: http://antropop.wix.com/seffestival i

https://www.facebook.com/seffestival?ref=aymt_homepage_panel

Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se na dolje navednu e-mail adresu.

Osobe za kontakt (i adresa za slanje DVD-a):

Nina Vigan,                              Petra Valovičić                           Melita Vuković

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ADRESA:

Petra Valovičić ( kod Jurak)

Poljana Dragutina Domjanića 44

23 000 Zadar

Hrvatska

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljatelj. DVD kopije filmova izabranih za natjecateljsku konkurenciju ostaju u arhivi organizatora. Organizator se obvezuje da kopije filmova neće koristiti u komercijalne svrhe. Organizator zadržava pravo korištenja isječaka iz filmova za prikazivanje na internetu i televiziji u svrhu promidžbe festivala.