SubkultuRiranje!

SubkultuRiranje!

Što znači ''subkultura'' danas? Što znači punk, skate i hip-hop u suvremenom društvu? Kako su ove subkulture djelovale nekad, a kako djeluju danas?

PROGRAM

Grupa studenata kulturalnih studija, povodom desete obljetnice Odsjeka za kulturalne studije, organizira edukativno-zabavni projekt u trajanju od tri dana (6.,7. i 8. svibnja) koji će putem predavanja, tribina, glazbenih slušaonica, projekcija filmova i koncertima obuhvatiti subkulture hip-hopa, skateboardinga i punka.

Predavanja i tribine će se odvijati na prostoru riječkog Kampusa s početkom u 12h. U slučaju lijepog vremena program će se odvijati na otvorenom, točnije u blizini Filozofskog Fakulteta ( na zelenoj površini pred glavnim ulazom Fakulteta) dok će u slučaju kiše program biti prebačen u prostorima studentskog kluba Agora.

Umjetnički element koji je zastupljen u ovom projektu je graffiti writing. Graffiti produkcija će se također odvijati na Kampusu, u blizini Akademije primijenjenih umjetnosti.

U četvrtak, 8.5., u večernjim satima održat će se koncertni program u riječkom Klubu Mladih, gdje će gostovati punk bendovi iz Zagreba, Pule i Rijeke ( Abergaz, Fast Response i ?).

Projekt je podržan sredstvima Sveučilišta u Rijeci te je omogućen podrškom Studentskog kulturnog centra, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Odsjeka za kulturalne studije.

PROGRAM:

6.svibanj:
Hip-hop subkultura

GOSTI:
- Ivan Vuković Magellano (Sinestet)
- Vladimir Smud Atomic
- Toni Flego

Sadržaj dana namijenjenog hip-hop subkulturi sastoji se od tribine u kojoj će prisustvovati dugogodišnji akteri hip-hop scene. Dotaknut ćemo se tema kao što su kronološki razvoj hip-hopa, utjecaji medija i konzumerizma, odnos hip-hop umjetnika s kulturnom industrijom, na suvremene aspekte hrvatskog hip-hopa te na razne problematike i teme koje su relevantne za hip-hop pokret.. Nakon tribine, slijedi hip-hop glazbena slušaonica.

7. svibanj
Skateboarding subkultura

GOSTI:
- Nikola Racan i Nino Fanuko (Skateboard klub August Šenoa iz Fažane)
- Dina Kamber

Dan namijenjen skateboarding subkulturi sastoji se od ciklusa predavanja i tribina u kojima će prisustvovati članovi skateboard kluba August Šenoa iz Fažane koji će se osvrnuti na skateboarding scenu u Hrvatskoj, nedavne prosvjede skejtera u Zagrebu, na vlastiti rad u pogledu produkcije skateboard filmova i povezanosti s inozemnim scenama. Gošća progrograma Dina Kamber, bivša studentica kulturalnih studija, izlagat će svoj završni rad u kojem tematizira ovu subkulturu. Nakon toga, slijedit će projekcija skateboard filmova u studentskom klubu Agora.

8. svibanj
Punk subkultura

GOSTI:
- Vlado Simčić Vava
- Damjan Benić
- Damir Batarelo

U sklopu dana koji obrađuje punk tematiku, održat će se ciklus predavanja i diskusija o nekadašnjem stanju punk scene u Hrvatskoj u odnosu na današnje, o prijelazu punka iz kontrakulture u subkulturu, te njegovo međudjelovanje s kulturnom industrijom i produkcijom suvremenog poimanja punka kao takvog. Nakon predavanja, predviđeno je i prikazivanje dokumentarnog filma „Fanzini s Marsa“ u prostorima studetnskog kluba Agora.

U 21 sat održat će se koncertni program u riječkom Klubu Mladih gdje nastupaju:

ABERGAZ (Zg)
http://www.abergaz.com/

FAST RESPONSE (Zg)
http://fastresponse.bandcamp.com/

+ bend iznenađenja!


Vidimo se! :)