Studentski simpozij “Pristupi popularnoj kulturi”

 

KLUB STUDENATA SOCIOLOGIJE „DISKREPANCIJA“
upućuje
POZIV
za prijavu na međunarodni studentski simpozij

PRISTUPI POPULARNOJ KULTURI

Klub studenata sociologije „Diskrepancija“ s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup na temu popularne kulture koji će se održati 15. i 16. ožujka 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pojam popularne kulture obuhvaća složeno društveno-kulturno i teorijsko područje koje je gotovo nemoguće promatrati bez interdisciplinarnog pristupa. Od očajavanja nad dominacijom masa i propadanjem “visoke kulture” preko promišljanja hegemonijskih težnji “industrije kulture” do slavljenja oslobodilačkog potencijala “demokratizirane kulture”, o popularnoj kulturi se može i mora (nastaviti) raspravljati. Osim nastavljanja ove tradicije, specifičan dodatni zadatak ovog simpozija je i pokušaj stvaranja fonda znanja (teorijskog i empirijskog) za istraživanje hrvatske popularne kulture kao i recepcije popularne kulture u Hrvatskoj i regiji. Ovoj zadaći se može pristupiti koristeći alate mnogih disciplina pa stoga pozivamo studente svih boja i mirisa da prihvate ovaj izazov.

Teme (uz mogućnost proširenja):
- subkulture i mladenačka popularna kultura
- industrijalizacija kulture
- ekonomski aspekti popularne kulture
- domaća recepcija i proizvodnja popularnih kultura
- kultura slavnih i kultni sadržaj
- spektakularizacija kulturnih sadržaja
- masovna kultura i masovni mediji
- hijerarhije ukusa i otpor kulturnim industrijama
- demokratizacija kulture

Moguće je prijaviti radove koji nisu obuhvaćeni navedenim prijedlozima, a dotiču se zadanog tematskog okvira simpozija.

Prijava sudjelovanja

Sudjelovanje na simpoziju prijavljuje se ispunjavanjem obrasca za prijavu koji se nalazi u privitku. Rok za slanje prijave i sažetka (do 250 riječi) je 4. veljače 2013. Ukoliko sažetak bude prihvaćen, rok za predaju teksta spremnog za izlaganje je 25. veljače 2013. Sažeci i radovi se šalju na hrvatskom ili engleskom jeziku na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Službeni jezik simpozija je hrvatski, uz mogućnost izlaganja na engleskom.
Sudjelovanje na simpoziju je besplatno. Izlagači će imati osiguran smještaj i prehranu.

Molimo da ovaj poziv proslijedite potencijalnim izlagačima i sudionicima.
Za sve dodatne informacije obratite se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radujemo se vašim radovima i sudjelovanju!