Ljubljansko društvo Kult.co organizira 10. simpozij kulturalnih znanosti na temu simbola koji će se održati polovicom travnja na FDV-u. Sažetke je moguće poslati do 14.03.,a  selektirani radovi bit će objavljeni u zbirci radova kulturalnih znanosti nakon simpozija. Poziv je namijenjen i profesorima i studentima. Detalji se nalaze u privitku.

Četvrta konferencija koja problematizira odnos obrazovanja, kulture i društva održat će se u Poljskoj u Wroclawu od 11-13 rujna 2017. Detalji i prijave na http://variograf.uni.wroc.pl/conference/ecs2017/

Dragi studenti i studentice etnologije i kulturne antropologije,

Pozivamo vas da nam se pridružite u otkrivanju novih dimenzija etnografskog istraživanja i prezentacije društvene stvarnosti kroz upotrebu vizualnih medija, na drugom međunarodnom Studentskom Etnografskom Filmskom festivalu koji će se održati u Zadru, 22. i 23. svibnja 2015. godine.

Studentski Etnografski Filmski (SEF) festival organiziraju studenti etnologije i kulturne antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP, s ciljem popularizacije etnografskog filma i produbljivanja znanja na tom području. Vjerujemo da će bogati festivalski program koji objedinjuje predavanja stručnjaka, tribine, radionice, projekcije studentskih etnografskih filmova i diskusiju sa autorima filmova stvoriti jednu inspirativnu i poticajnu te, prije svega, ugodnu atmosferu za druženjei razmjenu ideja, znanja i vještina. Oni od vas koji još nisu držali kameru u ruci sigurno će to poželjeti, a vi koji jeste zacijelo ćete biti obogaćeni novim idejama koje vas mogu povesti u nove istraživačke izazove. Budući da je SEF festival internacionalnog karaktera, svi ćemo imati prilike obogatiti svoj duh kroz interkulturne dijaloge. J No, da bi to bilo moguće - trebamo vas!

Na SEF festivalu možete sudjelovati na različite načine:

-          prezentacijom autorskog etnografskog filma uz diskusiju o izazovima koji su pratili njegov nastanak,

-          izlaganjem teorijskog rada iz područja vizualne antropologije,

-          sudjelovanjem na radionici "Zadar kroz kadar" u organizaciji udruge KSEA iz Beograda

-          sudjelovanjem na vježbi "Soundwalk",

-          kao posjetitelj željan znanja, dobrih filmova i zanimljivih rasprava.

Vaše etnografske filmove možete nam poslati u DVD - formatu na dolje navedenu adresu ili putem linka na Vimeu, Wetransferu, ili nekom drugom video servisu na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Molimo vas da uz film pošaljete podatke o autoru/autorima, sinopsis do 250 riječi i fotografiju-isječak iz filma. Budući da je festival međunarodnog karaktera, film bi trebao imati i titlove na engleskom jeziku.

Teorijski radovi šalju se na istu e-mail adresu. Dovoljno je poslati sinopsis i podatke o autoru/autorima. Izlaganje teorijskog rada predviđa se u trajanju od 15 do 20 minuta. Jezik studentske tribine je hrvatski i engleski.

Također, možete se prijaviti za sudjelovanje na radionici "Zadar kroz kadar", u organizaciji udruge KSEA iz Beograda, koja je otvorena za sve zainteresirane. Radionica će se održavati od 12. do 21. svibnja i obuhvaćat će teorijski dio, te vizualne vježbe na kojem će učesnici biti upoznati sa raznovrsnim metodologijama vizualno antropoloških istraživanja, nakon čega će dobiti priliku i da odu nekoliko puta na teren te snime kratak materijal na osnovu klasičnih stilova vizualnih antropologa. Sudionici će tematski biti podijeljeni u 3 skupine. Drugi dio radionice rezerviran je za intenzivan terenski rad gdje će učesnici izaći na teren i snimiti materijal. Zadnji dani radionice biti će posvećeni montaži filmova. Filmovi nastali na radionici prikazat će se zadnji dan festivala, izvan natjecateljske konkurencije.

Radionicu će voditi Relja Pekić i Vanja Ristić, studenti Sveučilišta u Beogradu, koji su organizirali četiri radionice ”Škola vizualne antropologije” u Beogradu, a neke od filmova iz njihove produkcije, možete pogledati na sljedećem linku (neki od ovih filmova, prikazani su na evropskim festivalima u Ljubljani, Pragu, Moskvi i Beogradu):

https://www.youtube.com/user/KSEAFF

U sklopu festivala, održati će se i vježba "Soundwalk". Riječ je o vježbi čija je glavna svrha slušanje okoline. Izraz je prvi put korišten od strane članova World Soundscape Project kolektiva pod vodstvom skladatelja Raymonda Murraya Schafera, u Vancouveru u 1970-im godinama.

 Festival će završiti proglašenjem pobjedničkog filma po izboru publike i stručnog žirija, a pobjednik filma bit će nagrađen diplomom i simboličnom nagradom.

Natječaj je otvoren do 14. travnja 2015. godine.

Za više informacija pratite nas na: http://antropop.wix.com/seffestival i

https://www.facebook.com/seffestival?ref=aymt_homepage_panel

Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se na dolje navednu e-mail adresu.

Osobe za kontakt (i adresa za slanje DVD-a):

Nina Vigan,                              Petra Valovičić                           Melita Vuković

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ADRESA:

Petra Valovičić ( kod Jurak)

Poljana Dragutina Domjanića 44

23 000 Zadar

Hrvatska

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljatelj. DVD kopije filmova izabranih za natjecateljsku konkurenciju ostaju u arhivi organizatora. Organizator se obvezuje da kopije filmova neće koristiti u komercijalne svrhe. Organizator zadržava pravo korištenja isječaka iz filmova za prikazivanje na internetu i televiziji u svrhu promidžbe festivala.

The deadline for submitting abstracts for "Identity and Culture" (September 3-5, 2015, Skopje, Republic of Macedonia) conference is fast approaching. You are welcome to submit paper abstracts and panel proposals by filling online form (http://cultcenter.net/?wpgform_qv=2011) or sending attached offline form via email to Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. until February 15, 2015.

The Centre for Culture and Cultural Studies web site: http://www.cultcenter.net/

Conference web site: http://cultcenter.net/?cat=39

Stuart HallThe Cultural Studies Association (CSA) invites proposals from its current and future members for participation in its thirteenth annual meeting in the Riverside Convention Center, Riverside, Greater Los Angeles Area, California. Proposals from all areas and on all topics of relevance to cultural studies are welcome, and are not limited to proposals that critically and creatively engage this year's highlighted problematic.

PhD Grant: Multimodal Communication/Linguistics (cognitive and ethnographic perspectives)

A 2nd Call is open (for 1 PhD Grant in the framework of the ERC-funded "BlackBox" project, from September 2014 onwards at FCSH-UNL (New University of Lisbon).

This Call is open until July 14, 2014 and the working place will be Lisbon at http://www.fcsh.unl.pt/?set_language=en

CALL for PhD Grant

1 PhD Grant is currently offered at Universidade Nova de Lisboa – FCSH (Faculty of Social and Human Sciences, http://www.fcsh.unl.pt/?set_language=en), for a period of up to five years, starting in September 2014.

In the context of the European Research Council (ERC-Starting Grant) funded project, “BLACKBOX - A collaborative platform to document performance composition: from conceptual structures in the backstage to customizable visualizations in the front-end”, we are seeking to hire 1 excellent PhD student in the following research area:

- Multimodal Communication/Linguistics (cognitive and ethnographic perspectives)

For this research area, we seek a linguist with a Master’s in (Cognitive) Linguistics, Communication Sciences and Arts or Neurosciences. This PhD student shall assist the Post-Doc researcher to be hired for the same scientific area.

The selected candidate shall be willing to undergo scientific research in the framework of the BlackBox project and therefore write his/her PhD thesis in accordance with the main topics of the project.

The selected candidate should have an interest in the performing arts and in the analysis of the human body performance in artistic or creative settings.

He/she will work together with an interdisciplinary team and will be responsible for the micro-analysis of a multimodal corpus composed of interviews of contemporary performing artists and video footage of their own artistic works.

Required skills:

- Experience with the analysis of multimodal corpora in general;
- Good gesture annotation skills;
- Experience with video annotation tools (ELAN, ANVIL or similar);
- Experience with audiovisual recordings, editing and processing;
- Experience with working in collaborative settings;
- Experience with applied research;
- Professional, enthusiastic, hard-working and “can do” attitude;
- Capable of independently managing time and the tasks associated with a fast-paced research agenda and strong publication objectives;
- Familiarity with motion tracking devices and biological motion would be a plus;
- Demonstrable evidence of good written and oral communication skills in English;

The monthly payment for this position will correspond to the national PhD grants system in an average of 1.000€ net/month.

The following documents should be submitted in digital format to
Prof. Carla Fernandes (PI of the BlackBox project): Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1. A CV, including a list of publications
2. At least one letter of recommendation
3. A motivation letter

Application deadline: 14th July, 2014

Short-listed candidates will be invited for an interview in July or early August.

SubkultuRiranje!

Što znači ''subkultura'' danas? Što znači punk, skate i hip-hop u suvremenom društvu? Kako su ove subkulture djelovale nekad, a kako djeluju danas?

PROGRAM

IMG 0063

Evo i galerije slika sa konferencije Strategies of Symbolic Nation-building in South Eastern Europe.

Slike možete pogledati i skinuti na linku: GALERIJA

 

Maria Todorova m

 

Zbog kvara na avionu Maria Todorova nije došla u Rijeku, ali će zato održati skype predavanje koje je zbog vremenske razlike premješteno u 16 sati

NOVI PROGRAM

Pozivamo vas da sudjelujete u konferenciji "Strategies of Symbolic Nation-Building in South Eastern Europe" koja će se održati 8., 9. i 10. svibnja na FFRi.

New Challenges for Democracy – Exploring the Crisis of Trust and Democratic Legitimacy in Europe. 

INAUGURAL CONFERENCE of the CENTER FOR ADVANCED STUDIES – SOUTHEAST EUROPE

University of Rijeka, October 16 – 18, 2013 Organized by CAS and University in Rijeka in cooperation with the Ministry of Science, Education and Sports of the Republic of Croatia, European Fund for the Balkans, Open Society Fund, Erste Stiftung,German Marshall Fund and European Forum Alpbach With the institutional support of NetIAS

In the last few years we have been increasingly confronted with crisis symptoms of democracy. The trust in political representatives and institutions is decreasing, while populism and nationalism are on rise. The economic crisis and hardships with which the world is confronted have challenged the notion of deregulated market economies and social welfare. Neoliberal economic policies go hand in hand with enormous power of multinational corporations and financial markets. At the same time, socioeconomic inequalities in the West seem to endanger the stability and legitimacy of the democratic order. The time of euphoria after the fall of the Berlin Wall and demise of communism is over; we have entered a time of fear, distrust and crisis. The end of history has not arrived. Rather, we face a new stage of global history with no guarantees regarding the outcome. As we live in fluid times, democracy has also become a fluid concept. Democracy has been challenged; the crisis of trust evident, and democratic legitimacy is contested. Deprived populations occupy the streets, new social movements demand more transparency in politics and the economy, and requests for a more direct form of participation are formulated.


All these questions are more than relevant for Southeast Europe, a region flanked by the struggling Greece and more powerful Turkey on one side, and which includes the countries of Bosnia, Kosovo, Macedonia, Montenegro and Serbia that are confronted with major political and economic challenges while trying to advance in the process of EU integration, Croatia, which has become EU's latest member in July 2013, and Slovenia. In all these countries we are witnessing multi-faceted reflections of the global phenomena mentioned above. It is time to reflect on global phenomena from a regional perspective and vice-versa, to engage in global intellectual dialogue, to rethink the common assumptions about trust and democratic legitimacy. A new common perspective on the future of democracy is needed.
Contact: Trg braće Mažuranića 10, 51 000 Rijeka Tel: +385 (0)51 406 500 Fax: +385 (0)51 406 588


Directors:
Snježana Prijić - Samarţija; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Petar Bojanić; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Vedran Džihić; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Center for Advanced Studies - South East Europe University of Rijeka
CAS
www.uniri.hr

The Graduate School for East and Southeast European Studies invites applications for
5 Doctoral Positions (according to the German TV-L) and 5 PhD Scholarships.
These positions and scholarships are available from November 15, 2013 for two years
initially. Subject to evidence of satisfactory progress at the end of this period, they will be
extended for a maximum of eighteen months.
The Graduate School for East and Southeast European Studies is a cooperative venture
organized by the Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) in Munich and the University of
Regensburg. The School is funded by the Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) as part
of the German Excellence Initiative from November 2012 until October 2017. Research at the
Graduate School will be conducted in three broad, interdisciplinary fields:
· Origins and Forms of Social and Political Change
· Cultural Systems
· Infrastructure, Migration and Transfer of Knowledge
Research at the Graduate School especially focuses on interrelations and interdependencies
between East and Southeast Europe and other regions of the World. A lively interest in
interdisciplinary research questions and sensitivity for transnational and spatial perspectives
are therefore expected.
In the context of its primary focus on East and Southeast Europe, the Graduate School
draws on the following disciplines: History, Literary and Language Studies, Art History,
Theater Studies, Political Sciences and Law. In the context of cross-regional comparisons
and transfer studies the School’s expertise in Area Studies is complemented by insights from
Chinese, Japanese and North American Studies.
For further information see: www.gs-oses.de
The doctoral positions are available for a period of two years with the option of extension for
another eighteen months. Remuneration is based on Grade E 13 TV-L (65%) of the German
Public Service Salary Scale. The teaching obligation amounts to one SPW.
PhD Scholarships are awarded for two years with the option of extension for another
eighteen months. A basic monthly stipend of 1.365 Euro is provided, plus travel funds, grants
for material costs as well as child-care expenses in accordance with DFG guidelines where
applicable.
The holders of both the doctoral positions and the scholarships will be expected to
successfully conduct an independent research project, which contributes to the graduate
school’s fields of research. Participation in the graduate school’s seminars and qualification
program is mandatory.
In an international working environment the Graduate School offers ideal conditions for the
realization of excellent research projects in the Humanities as well as in Social and Legal
Studies which focus on East and Southeast Europe, and the interconnections of this region
with other regions of the world.

The Graduate School is committed to equal opportunity and to the compatibility of family and
career. It therefore explicitly encourages applications from women. As an international
research institution, the School particularly welcomes applications from abroad. Applicants
with disabilities possessing essentially equivalent qualifications will receive preferential
consideration.
Application
Requirements
· very good graduate degree (Master’s, Magister, German Diploma, State Examination or
equivalent degree)
· independent research project within the fields of interest to the Graduate School
· interest in interdisciplinary research questions and sensitivity for transnational and
spatial perspectives
· knowledge of German and English
· knowledge of a third language
· Resumé and References
· research proposal of 4 to 6 pages
· work plan and time schedule
· Curriculum Vitae
· certificate of eligibility for admission to university and degree certificates
· abstract of the Master’s thesis
· list of publications if applicable
· references by two university professors
Please submit the complete application online to
https://www.graduatecenter-lmu.de/ost-suedosteuropa/
Closing date for applications is September 1, 2013.
Evaluation
PhD candidates are chosen on merit, based on criteria such as the originality of the research
project and feasibility of the work plan, the scientific potential of the applicant and her/his
previous academic achievements, ability to interact und cooperate within the context of the
Graduate School, and willingness to contribute to theoretical and methodological questions.
Eligible candidates will be invited to Munich on October 7, 2013, for an interview with the
two speakers of the Graduate School, the Admission Committee and their future advisors.
Following the interview, the Admission Committee will decide on the candidate’s admission
to the Graduate School and the offer of a doctoral position or a PhD scholarship.
For more information please contact:
Caroline Fricke, M.A. Dr. des. Heidrun Hamersky
Graduate School for East and
Southeast European Studies
Graduate School for East and
Southeast European Studies
Ludwig-Maximilians-Universität München Universität Regensburg

 

KLUB STUDENATA SOCIOLOGIJE „DISKREPANCIJA“
upućuje
POZIV
za prijavu na međunarodni studentski simpozij

PRISTUPI POPULARNOJ KULTURI

Klub studenata sociologije „Diskrepancija“ s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup na temu popularne kulture koji će se održati 15. i 16. ožujka 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pojam popularne kulture obuhvaća složeno društveno-kulturno i teorijsko područje koje je gotovo nemoguće promatrati bez interdisciplinarnog pristupa. Od očajavanja nad dominacijom masa i propadanjem “visoke kulture” preko promišljanja hegemonijskih težnji “industrije kulture” do slavljenja oslobodilačkog potencijala “demokratizirane kulture”, o popularnoj kulturi se može i mora (nastaviti) raspravljati. Osim nastavljanja ove tradicije, specifičan dodatni zadatak ovog simpozija je i pokušaj stvaranja fonda znanja (teorijskog i empirijskog) za istraživanje hrvatske popularne kulture kao i recepcije popularne kulture u Hrvatskoj i regiji. Ovoj zadaći se može pristupiti koristeći alate mnogih disciplina pa stoga pozivamo studente svih boja i mirisa da prihvate ovaj izazov.

Teme (uz mogućnost proširenja):
- subkulture i mladenačka popularna kultura
- industrijalizacija kulture
- ekonomski aspekti popularne kulture
- domaća recepcija i proizvodnja popularnih kultura
- kultura slavnih i kultni sadržaj
- spektakularizacija kulturnih sadržaja
- masovna kultura i masovni mediji
- hijerarhije ukusa i otpor kulturnim industrijama
- demokratizacija kulture

Moguće je prijaviti radove koji nisu obuhvaćeni navedenim prijedlozima, a dotiču se zadanog tematskog okvira simpozija.

Prijava sudjelovanja

Sudjelovanje na simpoziju prijavljuje se ispunjavanjem obrasca za prijavu koji se nalazi u privitku. Rok za slanje prijave i sažetka (do 250 riječi) je 4. veljače 2013. Ukoliko sažetak bude prihvaćen, rok za predaju teksta spremnog za izlaganje je 25. veljače 2013. Sažeci i radovi se šalju na hrvatskom ili engleskom jeziku na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Službeni jezik simpozija je hrvatski, uz mogućnost izlaganja na engleskom.
Sudjelovanje na simpoziju je besplatno. Izlagači će imati osiguran smještaj i prehranu.

Molimo da ovaj poziv proslijedite potencijalnim izlagačima i sudionicima.
Za sve dodatne informacije obratite se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radujemo se vašim radovima i sudjelovanju!

Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu poziva vas na međunarodni studentski simpozij:

FILOZOFIJA JEZIKA – PRAGMATIKA I PROBLEMATIZIRANJE OBIČNOGA JEZIKA

koji će se održati u Zagrebu 24.5. i 25.5.2013. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Ukratko, sljedeće točke smatramo relevantnima za diskusiju:

1. Jezik kao struktura ljudskog svijeta i života
2. Jezik kao sredstvo kojim se djeluje
3. Jezične norme i njihova unutarjezična i izvanjezična funkcija
4. Jezične igre
5. Filozofija jezika kao angažirana filozofija

Prijave za sudjelovanje na simpoziju sa svojim radovima i sažecima radova možete poslati do 19. travnja e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Detaljnije informacije, opis teme i propozicije izlaganja provjerite u privitku.

Natječaj za drugi broj časopisa Izokrenuti svet 

 

Ponovnim pokretanjem izdavačke delatnosti i otvaranjem konkursa za originalne filozofske naučne radove, Udruženje studenata filozofije Beograda želi da podstakne studente filozofije, kao i sve druge koje ova tema dotiče, da promišljaju pitanja vezana za instituciju i obrazovanje, u međusobnom odnosu ili pojedinačno, kao i njihov odnos spram filozofije i/ili znanja.

Pored konkursa za naučne radove u okviru rubrike Tematski blok, otvaramo konkurs i za naučne radove vezane za mišljenje i filozofiju Fridriha Ničea (kao i njegov odnos spram drugih mislilaca), koji će biti objavljeni u okviru rubrike Ogledi, kao i konkurs za prikaze i osvrte, koji će biti objavljeni u istoimenoj rubrici, a koji se odnose na novoobjavljene filozofske knjige, kao i na domaće i inostane filozofske časopise, zbornike, skupove i drugo.

Svoje radove možete slati do 15.03.2013. na elektronsku adresu redakcije časopisa Izokrenuti svet Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Detaljan opis teme, naputke za autore i ostale informacije možete potražiti u privitku.

Call for Papers and Call for Panel Proposals
The Centre for Culture and Cultural Studies (CCCS)
The Balkan Network for Culture and Culture Studies (BNCCS)
Annual Conference 2013: “Cultural Memory”
September 5-6, 2013, Skopje, Republic of Macedonia
The deadline for proposals is February 1st, 2013
The Centre for Culture and Cultural Studies (CCCS) and The Balkan Network for Culture and Culture
Studies (BNCCS) will organize the first of many to follow, annually-held conferences, under the overarching
theme “Cultural Memory”.

The Centre for Culture and Cultural Studies web site: http://www.cultcenter.net/

Conference web site: http://www.cultcenter.net/conf2013.php


The interest in the past, and consequently, the interest in collective and individual memory, is quite
pertinent to our overall present-day research interests. Finding a way to articulate and express individual
and collective identities, which find themselves under the undeniable pressure of globalization,
transition and consumer processes, is becoming increasingly important. On the one hand, in today’s
contemporary, post-modern societies, the various ethnic groups call for recognition, which in turn
demonstrates a need for the construction of their pasts, and thus, their cultural memories. On the
other hand, if national, regional, religious and/or local cultural identities present today were portrayed
as more or less stable entities, today they may be observed as nothing more than events,
changes or conflicts usually associated with secularization, industrialization, globalization, migration,
or many other political, economic, cultural and/or religious. From this stance, culture is seen as
shaped under the influence of processes that stand in constant mutual tension. In other words, it is
located in a state of constant negotiation with the newly present conditions, values, ideas and beliefs,
set in circumstances whence the previously dominant segments are no longer present. In such processes,
the term memory occupies a central role.
The objective of this first conference is twofold: namely, to contribute to the study of cultural
memory by unlocking narratives about the past (and their canonization), and offer relevant critical
observations on the manifestations of cultural memory that are not essentially ‘narratives’. This approach
provides a kind of multidisciplinary and interdisciplinary access to cultural memory taken
from various perspectives.
In this context, we are faced the following questions: how do we recall, remember and forget? What
stories are ‘permitted’ and which are ‘forbidden’? How does the past determine the present and
shape the future? How do the various discourses of the past determine the social and personal identities?
How are our deepest emotions, desires and fantasies articulated in the present through the
discursive space of memory? What are the relations between memory and monuments, archives and
museums? How can we understand the dual nature of monuments: as tools of ideologically driven
memory (fixed memory) and/or as constant sources of creative construction and opening up of
memory? Does technological development influence the process of remembering the past? What are

Sunday 1st September – Tuesday 3rd September 2013
Mansfield College, Oxford

Call for Presentations
What is Punishment? Is it about hurting the body? Or is it about pleasure? Or is it neither? There are those who argue that punishment is a mechanism for controlling deviance and deterring crime. Others argue that it is a method that balances the scales of justice. While still others argue that it is a form of controlling behaviour and an expression of power. Accordingly research today is often focused on punishment in terms of offenders, the offence, the state and legal codification. Yet in the 19th century the French sociologist Durkheim maintained that rituals of punishment were not necessarily concerned with the criminal. He argued that punishment involved reordering or making amends for a situation in a way that demonstrated group norm and strengthened moral boundaries – it rebuilt solidarity and social order. More recently Smith (2008) argued that 'punishment is an activity and communicative process involving the sending and receiving of messages, ambiguity or the analysis of multiple and intersecting, complex and layered systems of meaning'. Overall this suggests that the concept of Punishment is a meaningful site of contestation. Therefore the aim of the project is to develop different ways of understanding the complexity of punishment and/or the body from a variety of perspectives, approaches and practitioner experiences. We encourage unique approaches to punishment in terms of the body and boundary control, whether it is control of evil, the politically subversive, the economically disruptive, or punishment in pursuit of system stability or marginalisation of the liminal. Papers might also consider the operation and consequences of wrongdoing and various forms of societal/social punishment. Accordingly the project welcomes papers, work-in-progress and pre-formed panels from diverse areas of academic study, as well as practitioners. Papers, presentations, reports and workshops are invited, but not limited to, issues broadly related to any of the following themes:

-Changing notions of punishment over time or in particular spaces.
-Punishment issues relating to defining the contours of disgust, desire, dread, or the abject.
-Body horror and forms of Punishment
-Desire and Punishment (addiction, BDSM, modification, fashion)
-Punishment and its relationship with Pain, Fear and Death
-Punishment, Ritual and Religion/spirituality
-Punishment and Strategies of Control /Order in everyday life or business
-Punishment, War, Enforcement, Education and/or the Family
-Literature, Art, Popular culture and Punishment
-Cultural approaches to punishment
-Abuses of Punishment

What to Send:
300 word abstracts should be submitted by Friday 22nd March 2013. If an abstract is accepted for the conference, a full draft paper should be submitted by Friday 21st June 2013. Abstracts should be submitted simultaneously to both Organising Chairs; abstracts may be in Word, WordPerfect, or RTF formats with the following information and in this order:

a) author(s), b) affiliation, c) email address, d) title of abstract, e) body of abstract, f) up to 10 key words. E-mails should be entitled: PUNISH3 Abstract Submission.

Please use plain text (Times Roman 12) and abstain from using footnotes and any special formatting, characters or emphasis (such as bold, italics or underline). Please note that a Book of Abstracts is planned for the end of the year. All accepted abstracts will be included in this publication. We acknowledge receipt and answer to all paper proposals submitted. If you do not receive a reply from us in a week you should assume we did not receive your proposal; it might be lost in cyberspace! We suggest, then, to look for an alternative electronic route or resend.

Joint Organising Chairs:

Shona Hil & Shilinka Smith: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rob Fisher: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

The conference is part of the Probing the Boundaries series of research projects. The aim of the conference is to bring together people from different areas and interests to share ideas and explore various discussions which are innovative and exciting. All papers accepted for and presented at this conference are eligible for publication in an ISBN eBook. Selected papers may be invited to go forward for development into a themed ISBN hard copy volume.

For further details of the conference, please visit:
http://www.inter-disciplinary.net/probing-the-boundaries/persons/reframing-punishment/call-for-papers/

Please note: Inter-Disciplinary.Net is a not-for-profit network and we
are not in a position to be able to assist with conference travel or
subsistence.

Institut za etnologiju i folkloristiku i Udruga Matapur
u suradnji s Maticom hrvatskom
pozivaju na
STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP
HRVATSKA KAJKAVSKA GLAZBENA BAŠTINA
21. i 22. studenog 2012.
u Velikoj dvorani Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb)


PROGRAM SKUPA:
SRIJEDA, 21. studeni 2012.


14:00 – otvorenje skupa
14:30 – 16:00
Ivica Ivanković: Iz narodne baštine kajkavskih krajeva - ponedjeljkom...
Koraljka Kuzman Šlogar: Hrvatska kajkavska baština u Dokumentaciji IEF-a
Vid Balog: U potrazi za prošlošću – privatna zbirka kajkavskih pjesmarica
16:00 – 16:30 PAUZA
16:30 – 18:00
Marija Novak: Prijedlog za dva istraživanja najstarijeg sloja kajkavske baštine
Miroslava Hadžihusejnović-Valašek: Svjetovna i crkvena pučka glazba Gorskog Kotara
Ružica Pšihistal i Željko Predojević: Ostaci kajkavske tradicijske kulture na području Baranje i
problem njezina identiteta
18:00 – 18:15 PAUZA
18:15 – 19:30
Tvrtko Zebec: Kajkavska nematerijalna kultura kao kulturno dobro
RADIONICA: Kajkavska glazbena baština na listi nematerijalne baštine Hrvatske
19:30 Mokre Gljive: Balade Petrice Kerempuha – glazbeno-recitatorski performans


ČETVRTAK, 22. studeni 2012.
14:00 – 15:30
Marina Jurković: Kajkavski narodni tekstovi u zborskoj glazbi (izbor iz djela hrvatskih
skladatelja XX. stoljeća)
Tomislav Habulin: Doprinosi kajkavske liturgijske i paraliturgijske glazbene baštine u
suvremenoj liturgijskoj praksi
Barbara Dolenc: Marijanske popijevke na kajkavskom govornom području
15:30 – 15:45 PAUZA
15:45 – 17:15
Lidija Bajuk: Obredni ples na sunčevu tragu ognjene konjare
Dunja Knebl: Međimurske popevke u Nedelišću
Kristina Repar: Zvira voda i Preko Drave grmljavica – biseri kajkavske glazbe
17:15 – 17:30 PAUZA
17:30 – 18:30
Željka Petrović Osmak: Glazbala s kajkavskog govornog područja u Etnografskom muzeju u
Zagrebu
Stjepan Večković: Glazbala kajkavskog podneblja
18:30 – 19:45
PANEL: Kajkavska glazba: jučer, danas, sutra …
Irena Miholić, Rajko Suhodolčan, Josip Cvitanović, Siniša Leopold
20:00 – 21:00 Glazbena radionica: iz kajkavske kajdanke

€œMulticulturalism, the 2012 Global Debate: Strengthening Intercultural Relations€ (Berlin, November 7th - 9th, 2012)

http://www.culturaldiplomacy.de/index.php?en_application-form_cbgc2012

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti • Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti • Društvo hrvatskih književnika • Grad Slavonski Brod • Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod • Agencija za odgoj i obrazovanje
Međunarodna znanstvena konferencija
Od čudnovatog do čudesnog: 100 godina
Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića
18. – 20. travnja 2013., Slavonski Brod
Organizacijski odbor:
Jasna Ažman (Slavonski Brod), Milena Mileva Blažić (Ljubljana), Vinko Brešić (Zagreb), Jovanka Denkova (Štip), Bernd Dolle-Weinkauff (Frankfurt am Main), Dragica Dragun (Osijek), Mirko Duspara (Slavonski Brod), Tihomir Engler (Varaždin), Iva Gruić (Zagreb), Dragica Haramija (Maribor), Stjepan Hranjec (Čakovec), Svetlana Kalezić-Radonjić (Podgorica), Andrijana Kos-Lajtman (Čakovec), Dubravko Jelčić (Zagreb), Višnja Lipošćak (Ogulin), Berislav Majhut (Petrinja), Ivan Medved (Slavonski Brod), Krunoslav Mikulan (Čakovec), Smiljana Narančić Kovač (Zagreb), Marina Protrka (Zagreb), Božidar Petrač (Zagreb), Veljka Ružička-Kenfel (Vigo), Joža Skok (Zagreb), Dubravka Težak (Zagreb), Ingrid Tomkowiak (Zürich), Jean Webb (Worchester), Dubravka Zima (Zagreb), Jack Zipes (Minneapolis, MN)
Podsjećamo Vas da rok za prijavu sažetaka istječe 21. studenog 2012. godine. Molimo sve zainteresirane da prijavu, koja treba sadržavati naslov i sažetak rada (približno 1000 znakova s prazninama), pošaljete na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
poštom na sljedeću adresu:
Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti
Savska cesta 77
HR-10 000 Zagreb
Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski.
U nastavku teksta nalazi se i formular za prijavu.
Kotizacija (pokriva troškove materijala i okrijepe)
ROKOVI PRIJAVE
IZNOS KOTIZACIJE 1. Aktivno sudjelovanje (prijava do 21. 01. 2013.) 100,00 €
2.
Studenti i slušači (prijava do 21. 01. 2013.)
25,00 € 3. Aktivno sudjelovanje (prijava nakon 21. 01. 2013.) 120,00 €
4.
Studenti i slušači (prijava nakon 21. 01. 2013.)
30,00 €
Molimo vas da iznos kotizacije doznačite na broj računa 2360000-1102154030 kod Zagrebačke banke, s pozivom na broj 3332013.
Za inozemne uplate potrebni su: SWIFT CODE: ZABAHR2X, IBAN: HR6023600001102154030 (1102154030).
Kao svrhu uplate, molimo Vas, da svakako navedete: Vaše prezime i „konferencija 2013.“.

Wednesday 10th July - Friday 12th July 2013
Mansfield College, Oxford

Call for Presentation
>From Christian concept of the 'Apocalypse' to the Hindu notions of the Kali Yuga, visions of destruction and fantasies of the 'end times' have a long history. In the last few years, public media, especially in the West, have been suffused with images of the end times and afterward, from the zombie apocalypse (the AMC series The Walking Dead) to life after the collapse of civilization (the NBC series Revolution.) Several popular television series and video games (Deep Earth Bunker) are now based on preparing for and surviving the end of the world. Once a fringe activity, 'survivalism' has gone mainstream, and a growing industry supplies 'doomsday preppers' with all they need to the post-apocalyptic chaos. One purpose of the conference is to explore these ideas by situating them in context — psychological, historical, literary, cultural, political, and economic. The second aim of conference is to examine today's widespread fascination the apocalyptic and post-apocalyptic thought, and to understand its rising appeal across broad sections of contemporary society around the world.

This interdisciplinary project welcomes presentations from all disciplines and research areas, including anthropology, psychoanalysis, political economy, psychology, area studies, communal studies, environmental studies, history, sociology, religion, theology, and gender studies.

Presentations,papers, performances, reports, work-in-progress, workshops and pre-formed panels are invited on issues related to (but not limited to) the following themes:

- Decline, Collapse, Decay, Disease, Mass Death
- Survivalism and Doomsday Preppers
- Revolution
- Theories of Social Change
- Peak Oil, Resource Depletion, Global Warming, Economic Collapse
- The Second Coming/Millenarianism/Rapture
- The Hindu Kali Yuga
- Sex and Gender at the End of Time
- Ironic and/or Anti-Apocalyptic Thinking
- Utopia and Dystopia
- Intentional Communities as Communities of the End Times
- Selling the Apocalypse, Commodifying Disaster, and Marketing the End Times
- Death Tourism and Disaster Capitalism
- The Age of Terror
- Zombies, Vampires, and Werewolves in Post-Apocalyptic Fiction
- Disaster Fiction/Movies/Video Games
- History as Apocalypse
- Remembering and Reliving the Collapse of the Western Roman Empire

What to send:
300 word abstracts should be submitted by Friday 8th February 2013. If an abstract is accepted for the conference, a full draft paper should be submitted by Friday 10th May 2013. Abstracts should be submitted simultaneously to both Organising Chairs; abstracts may be in Word, WordPerfect, or RTF formats with the following information and in this order:

a) author(s), b) affiliation, c) email address, d) title of abstract, e) body of abstract, f) up to 10 keywords.
E-mails should be entitled: Apocalypse2 Abstract Submission.

Please use plain text (Times Roman 12) and abstain from using footnotes and any special formatting, characters or emphasis (such as bold, italics or underline). We acknowledge receipt and answer to all paper proposals submitted. If you do not receive a reply from us in a week you should assume we did not receive your proposal; it might be lost in cyberspace! We suggest, then, to look for an alternative electronic route or resend.

Organising Chairs

Charles W. Nuckolls: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rob Fisher: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

The conference is part of the 'Ethos' series of research projects, which in turn belong to the Critical Issues programmes of ID.Net. It aims to bring together people from different areas and interests to share ideas and explore various discussions which are innovative and challenging. All papers accepted for and presented at the conference will be published in an ISBN eBook. Selected papers may be invited to go forward for development into 20-25 page chapters for publication in a themed dialogic ISBN hard copy volume.

For further details of the conference, please visit:
http://www.inter-disciplinary.net/critical-issues/ethos/apocalypse-imagining-the-end/call-for-papers/

Please note: Inter-Disciplinary.Net is a not-for-profit network and we are not in a position to be able to assist with conference travel or subsistence.

To unsubscribe from Conference Alerts click here.
----------------------------------------------------------------
This announcement is distributed via Conference Alerts.
We aim to provide correct and reliable information about
upcoming events, but cannot accept responsibility for the text
of announcements or for the bona fides of event organizers.
Please feel free to contact us if you notice incorrect or
misleading information and we will attempt to correct it.
----------------------------------------------------------------

Saturday 6th July - Monday 8th July 2013
Mansfield College, Oxford

Call for Presentations
Mahatma Gandhi said that 'the weak can never forgive. Forgiveness is an attribute of the strong.' It is usually held that Forgiveness is a process (or the result of a process) that involves a change in emotion and attitude regarding an offender. Some scholars view this as an intentional and voluntary process, driven by a deliberate decision to forgive. The process results in decreased motivation to retaliate or maintain estrangement from an offender despite his or her actions, and requires a deliberate - or as Gandhi put it, 'strong' - letting go of negative emotions toward the offender. Theorists differ in the extent to which they believe forgiveness also implies replacing the negative emotions with positive attitudes including benevolence and compassion. There also differ on these questions: When, if ever, should hatred be overcome by sympathy or compassion? What are forgiveness and mercy and to what degree do they require - both conceptually and morally - the overcoming of certain passions and the motivation by other passions? If forgiveness and mercy indeed are moral virtues, what role, if any, should they play in the law?

This interdisciplinary conference project seeks to investigate and explore the nature, significance, and practices of forgiveness. Forgiveness raises a variety of questions that touch on a vast array of academic disciplines - anthropology, psychoanalysis, literature, history, philosophy, psychology, political economy, etc. In cases of significant transgressions, social tensions, and even international conflicts there are questions of what counts as forgiveness and how it moves from the level of individual to community, national and international relationships. This conference will examine full range of this complexity. To encourage innovative trans-disciplinary dialogues, we welcome papers from all disciplines, professions, and vocations.

Presentations, papers, performances, reports and workshops are invited on issues on or broadly related to any of the following themes:

1. Questions of Definition
- What is forgivenesss
- Are all definitions of forgiveness culturally relative? When or how is it possible to speak of it in universal terms?
- What sorts of behaviour require people to seek forgiveness?
- Who can grant forgiveness? Can there be meaningful third party forgiveness?
- Who benefits from forgiveness and how?
- Can forgiveness be required of someone? Can it ever be wrong to offer forgiveness?
- Can we forgive an ongoing evil?

2. Psychological Perspectives
- The emotional effect of victimization and the role forgiveness can play in either exacerbating or mitigating such feelings
- The nature of self-forgiveness
- Barriers to people's ability to forgive transgressors
- How a willingness (or unwillingness) to forgive can be a measure of self-worth or self-respect
- What happens after the forgiveness is granted?

3. Legal and Political Perspectives
- Forgiveness for past crimes of individuals - rehabilitation, second chances, and pardons
- How forgiveness can play a role in criminal legal proceedings
- Is there is Marxist notion of forgiveness?
- Forgiveness as a part of social reconstruction following civil wars or systematic social injustices
- How forgiveness can be required or granted in relationships between nations
- Seeking forgiveness on behalf of others: righting historic wrongs
- Difficulties connected with political forgiveness: collectiveness, performative meaning of forgiveness declarations, etc.

4. Social, Cultural and Literary Perspectives
- The role forgiveness plays in different cultures
- Differences in perceptions of the importance of forgiveness in different societies
- Forgiveness ceremonies as important cultural practices
- How questions of forgiveness are used in literature
- Forgiveness in cinema, film, tv, radio and theatre
- The role of the arts as catalyst or hindrance for actual cases of forgiveness
- Forgiveness and the media

5. Religion and Forgiveness
- Distinctions between secular and religious notions of forgiveness
- The role of forgiveness in religious practices
- How religious beliefs can promote forgiveness
- How religions can be barriers to forgiveness
- Rituals of forgiveness and their importance

6. Issues, Connections and Relations
- The relationship between forgiveness and restitution
- The relationship between forgiveness and retribution
- The relationship between forgiveness and compassion, mercy or pity
- The relationship between forgiveness and reconciliation
- The relationship between forgiveness and personal growth

The Steering Group particularly welcomes the submission of pre-formed panel proposals.

What to send:
300 word abstracts should be submitted by Friday 8th February 2013. If an abstract is accepted for the conference, a full draft paper should be submitted by Friday 10th May 2013. Abstracts should be submitted simultaneously to both Organising Chairs; abstracts may be in Word, WordPerfect, or RTF formats with the following information and in this order:

a) author(s), b) affiliation, c) email address, d) title of abstract, e) body of abstract, f) up to 10 key words
E-mails should be entitled: FOR6 Abstract Submission.

Please use plain text (Times Roman 12) and abstain from using footnotes and any special formatting, characters or emphasis (such as bold, italics or underline). We acknowledge receipt and answer to all paper proposals submitted. If you do not receive a reply from us in a week you should assume we did not receive your proposal; it might be lost in cyberspace! We suggest, then, to look for an alternative electronic route or resend.

Joint Organising Chairs:

Charles W. Nuckolls: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rob Fisher: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

The conference is part of the Probing the Boundaries programme of research projects. It aims to bring together people from different areas and interests to share ideas and explore various discussions which are innovative and exciting. All papers accepted for and presented at this conference will be eligible for publication in an ISBN eBook. Selected papers maybe invited for development for publication in a themed hard copy volume(s)

For further details of the conference, please visit:
http://www.inter-disciplinary.net/probing-the-boundaries/persons/forgiveness/call-for-papers/

Please note: Inter-Disciplinary.Net is a not-for-profit network and we are not in a position to be able to assist with conference travel or subsistence.

To unsubscribe from Conference Alerts click here.
----------------------------------------------------------------
This announcement is distributed via Conference Alerts.
We aim to provide correct and reliable information about
upcoming events, but cannot accept responsibility for the text
of announcements or for the bona fides of event organizers.
Please feel free to contact us if you notice incorrect or
misleading information and we will attempt to correct it.
----------------------------------------------------------------

4th Global Conference
Making Sense of: Pain

Thursday 9th May - Saturday 11th May 2013
Prague, Czech Republic

Call for Presentations:
What is pain? What is the meaning of pain? How can we attempt to make sense of it - and should we?

Pain is a complex multi-layered, multi-levelled phenomenon. Standard definitions of pain view it primarily in physical terms as being a life-preserving response to negative stimuli in sentient beings. It is something that happens to and/or in parts of the body. It is described in terms of physical qualities, as an object to be observed, assessed, analysed, managed, overcome and/or eliminated.

At the same time, pain is something we experience, endure, live through and, at times, die from. It is something which intrudes into our sense of who we are, our sense of embodiment, our desires and our fears. It becomes the basis of stories, narratives, reports and observations we tell to others. The telling is addressed and attuned to the context of the other - the clinical, the professional, the social.

Pain also sits as a nexus at the centre of innumerable intersecting relationships. In cultures for whom self-inflicted pain is a means of experiencing vitality, pain, body and self are critically linked. This principle recognizably appears in aspects of ritual, of consumption, of sexuality, of psychological pain, of dissociation and body dismorphia. In so many ways, in sickness and in health, pain is the means by which we navigate the vulnerable, permeable boundary between ourselves and others - the inside and outside of our bodies and minds.

What tools can we bring when grappling with and trying to make sense of, pain? This inter- and transdisciplinary conference provides a forum for inquiry into the vicissitudes of pain: its nature and significance biologically, anthropologically, historically, culturally and socially. More specifically, as a means of probing the boundaries, this conference aims to create a dialogue between disparate as well as overlapping fields of study: the boundaries of disciplines as well as the boundaries of sensation - our suffering, our pleasure, ourselves.

We particularly welcome the perspectives of medical anthropologists, medical humanists, medical historians, professionals, physicians, care-givers, patients, and those exploring the boundaries between creative arts and healing, narrative and medicine.

The following themes are suggested as guides to the formulation of topics for presentations, papers and workshops:

- Pain of the physical body
- Pain and the animal body-sentience and the experiences of pain in animals
- Pain and ability/disability-chronicity; disability. Associated perspectives - social policy, architecture, law
- Pain of the psychological and psychosocial self
- Pain as action/reaction-pain as a weapon. Torture, sadism, self-harm, neglect, abuse and disregard
- Pain in/as dissociation
- Pain as a pleasure principle
- Pain and sexuality studies-sexual identity, transgender and LGBTA, as well as sexual practices
- Pain as Communication - expressing pain, understanding pain, describing pain, pain as metaphor, silences about pain
- Representations and expressions of pain-in art, music, cinema, theatre
- Illness Narratives/Perspectives on pain - patients' and professionals'
- The nexus of pain-creative and destructive relationships: suffering and affliction; anguish, torment; illness and disease
- Practices, philosophies and dilemmas of overcoming pain - should it be overcome? Personal, professional, cultural, economic and political (macro and micro) perspectives

The Steering Group particularly welcomes the submission of pre-formed panel proposals. Papers will also be considered on any related theme.

What to Send:
300 word abstracts should be submitted by Friday 4th January 2013. If an abstract is accepted for the conference, a full draft paper should be submitted by Friday 8th March 2013. Abstracts should be submitted simultaneously to both Organising Chairs; abstracts may be in Word, WordPerfect, or RTF formats with the following information and in this order:

a) author(s), b) affiliation, c) email address, d) title of abstract, e) body of abstract, f) up to 10 keywords.
E-mails should be entitled: PAIN4 Abstract Submission.

Please use plain text (Times Roman 12) and abstain from using footnotes and any special formatting, characters or emphasis (such as bold, italics or underline). Please note that a Book of Abstracts is planned for the end of the year.
All accepted abstracts will be included in this publication. We acknowledge receipt and answer to all paper proposals submitted. If you do not receive a reply from us in a week you should assume we did not receive your proposal; it might be lost in cyberspace! We suggest, then, to look for an alternative electronic route or resend.

Organising Chairs

Brandy Schillace: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rob Fisher: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

The conference is part of the Making Sense Of: Hub series of ongoing research and publications projects conferences, run within the Probing the Boundaries domain which aims to bring together people from different areas and interests to share ideas and explore innovative and challenging routes of intellectual and academic exploration.

All papers accepted for and presented at the conference will be eligible for publication in an ISBN eBook. Selected papers may be developed for publication in a themed hard copy volume.

For further details of the conference, please visit:
http://www.inter-disciplinary.net/probing-the-boundaries/making-sense-of/pain/call-for-papers/

Please note: Inter-Disciplinary.Net is a not-for-profit network and we are not in a position to be able to assist with conference travel or subsistence.

Call for Papers: Scene Again: Social Life, Research, and Cultural Studies Special Issue intended for Cultural Studies (December 15th, 2012)

Scenes are bounded worlds set within the fabric of everyday life. Participating in scenes produces shared experiences, affects, and identities. They are places to see and to be seen, but they hide behind the everyday – to find them you have to know where to look. The concept as we use it here was introduced by Will Straw in a Cultural Studies article just over twenty years ago (Straw 1991) as a way to characterize the cross-fertilization and transformation of popular-music practices in specific locales and communities. Straw has since revisited the concept and extended its reach to embrace other kinds of cultural life, “particular clusters of social and cultural activity” that do not always have secure “boundaries which circumscribe them” (Straw 2004, p. 412).